1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jos huonelämpötila on alle 18, valita!

Kerrostaloasukkaan ei tarvitse hytistä kylmässä. Alle 18 asteen lämpötila aiheuttaa terveyshaittaa, joten pahimmassa tapauksessa asiasta voi valittaa terveystarkastajalle. Koululaisille, päiväkotilapsille ja vanhainkotien asukkaille pitää taata 20 asteen lämpö.

Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Turun kaupungin terveystarkastaja Markku Rohunen on saanut useita valitussoittoja kylmästä sisälämpötilasta alkuviikon aikana. Aluksi kylmästä kannattaa kuitenkin valittaa isännöitsijälle, kertoo Rohunen. Hän painottaa kuitenkin, että sisälämpötilasta on olemassa määräykset, joita pitää noudattaa. Lämpötilan välttävä taso on 18 astetta tavallisissa asunnoissa. Kouluissa, vanhainkodeissa ja päiväkodeissa lämpöä pitää olla 20 astetta.

- Käymme mittaamassa lämpötiloja mahdollisuuksien mukaan. Minulla on kolmekymmentä kohdetta parhaillaan jonossa. Ne koskevat muitakin asunnoissa olevia haittoja kuten hometta ja melua. Meillä ei ole mitään säännöllistä päivystystä mittauksia varten, kertoo terveystarkastaja Markku Rohunen.

Tsykin lukio taas kylmänä

Yle Turku lähti selvittämään sisälämpötiloja turkulaisesta Tsykin lukiosta kantautuneiden tietojen perusteella. Lukiolaiset kertoivat, että alkuviikolla koulussa on ollut taas niin kylmää, että opiskelijat ovat istuneet luokissa takit päällä.

Tilaliikelaitoksella koulujen ylläpitotehtäviä hoitava Lars Wiren myöntää, että yksityisen säätiön omistama Tsykin koulurakennus on aiheuttanut huolta kaupungille jo pitkään. Peruskorjaussuunnitelmat ovat seisahduksissa. Kaupunki on kuitenkin tiivistänyt ikkunoita ja tehnyt muitakin korjauksia rakennuksessa.

- Kaukolämmön sisään tulevan veden lämpötila on päässyt laskemaan. Se on ollut aiemmin kylmyyden syynä, kertoo Wiren.

Turun kaupungin LVI-asiantuntija Mika Saarto lähti kouluun tarkistamaan asiaa. 

Kyllä luokissa oli kylmää. Minulla ei ollut mittaria, mutta ehkä 15 astetta.

Mika Saarto, LVI-asiantuntija

- Kyllä luokissa oli kylmää. Minulla ei ollut mittaria, mutta ehkä 15 astetta. Syyksi paljastui tukkeutunut vedenvirtaus. Kaukolämmön vesi oli jäähtynyt noin kaksikymmentä astetta, sillä virtauksen varrella ollut mutatasku oli tukkeutunut. Taskuun oli ajautunut roskia Tuureporinkadun kesäisen remontin aikana, kertoo Saarto.

LVI-asiantuntija Saarto ihmettelee, ettei koulusta kukaan ottanut yhteyttä häneen alkuviikon aikana.

Kannatusyhdistys toivoo koulun säilyvän rakennuksessa

TSYKin kannatusyhdistyksen sivutoiminen isännöitsijä Aulis Jantunen on huojentunut, että syy kylmyyteen selvisi.

- Kylmyyden kanssa on ollut aikaisemminkin ongelmaa. Tässä ei nyt voi osoittaa sormella ketään, koska vika on ollut kenestäkään riippumaton, pohtii Jantunen.

Koulu on odottanut pitkään peruskorjausta. Jantunen toivoisi, että koulu voisi jatkaa suojellussa rakennuksessa eikä sitä siirrettäisi esimerkiksi Kupittaan kampuksen suurlukioon.

Henkilökohtaisesti pitäisin parempana ratkaisuna sitä, että lukio säilyisi talossa.

Aulis Jantunen, sivutoiminen isännöitsijä

- Henkilökohtaisesti pitäisin parempana ratkaisuna sitä, että lukio säilyisi talossa. Siellä on nyt noin 650 - 700 oppilasta, se on jo melko suuri lukio. En pidä hyvänä vaihtoehtona, että perustettaisiin jonnekin Sepänkadulle lähes 2000 oppilaan suurlukio. Keskeisellä paikalla oleva, kalliolla seisova, hyväkuntoinen rakennus, johon voidaan tehdä uuden tekniikan mukaisia tai opetustapojen vaatimia muutoksia, puoltaa kyllä paikkaansa Turun koululaitoksen osana, toteaa Jantunen.