Seitsemän naista Linnaan Rintalan luomuksissa

Suunnittelija Jukka Rintala viimeistelee vielä keskiviikkona Linnan juhlien iltapukuja. Torstaina seitsemän naista loistaa suunnittelijakonkarin asussa.

Linnan juhlat
Ihmisiä saapumassa Linnan juhliin.
MM-kultaa luistelleen Rockettes-joukkueen kapteeni Kristina Herbert ja Erki Malmer (oik.) ja joukkueen varakapteeni Linnea Tamminen ja Mikko Honkanen.Yle

Porilaissyntyisen suunnittelijan Jukka Rintalan pukuja on vuosien saatossa nähty lukuisissa Linnan juhlissa. Tämäkään vuosi ei tee poikkeusta. Rintalan pukuja nähdään huomenna seitsemän vieraan päällä, muun muassa kansanedustaja Leena Harkimo ja tanssitaiteilija Aira Samulin pukeutuvat Rintalan luomuksiin.

Suunnittelijalla riittää pukujen kanssa töitä viime metreille asti.

- Osaa puvuista tehdään aina viimeiseen hetkeen asti. Niissä on aika paljon sovittamista ja käsityötä.

Pukujen arvostelu ja kommentointi on lyönyt monena vuonna yli.

Suunnittelija Jukka Rintala

Ylellisiä sävyjä iltapuvuissa

Tänä vuonna pukujen värityksessä nähdään Rintalan mukaan perinteisen mustan rinnalla muun muassa roosaa, puuterinvaaleaa ja kauniita ylellisiä sävyjä.

- Materaalit ovat pääosin luonnonmateriaaleja: luonnonsilkkiä, satiinia, taftia. Väreissä on ihan vaaleaa ja myös esimerkiksi petrolinvihreää ja punaista.

Leena Harkimo on nähty usein Rintalan puvuissa, niin nytkin. Torstaina Rintalan puvussa säihkyy myös muun muassa Aira Samulin. Naisten persoonallisuus vaikuttaa pukujen suunnitteluun.

- Aira Samulinissa on väriä jo itsessään ja persoonassa räiskyvää naista. Hänelle tulee aika dramaattinen puku. Leena Harkimolle tehdään nyt todella kaunis veistoksellinen puku. Hänhän on pitkä, kaunis ja vaalea pohjoismainen tyyppi.

Pukeutuminen osa kulttuuria

Rintalan mielestä linnan itsenäisyysjuhlat antavat vaatesuunnittelijoille mahdollisuuden näyttää taitojaan.

- Vaatesuunnittelijan näkökulmasta juhlat ja iltapukujen saama huomio nostaa suomalaisen työn arvostusta. Pukeutuminen on osa kulttuuria. Toki pukujen arvostelu ja kommentointi on lyönyt monena vuonna yli.

Rintala itse viettää itsenäisyyspäivää maalla rauhallisissa merkeissä, myös linnanjuhlien seuranta kuuluu ohjelmaan.

- Nyt on uusi presidentti johtamassa juhlaa. Kiinnostaa nähdä, onko tyyli muuttunut pitkästä Tarja Halosen kaudesta.