1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itsenäisyyspäivänä Kouvolassa pärisee, tömisee ja soi

Miltei 1000-päinen marssijoukko, 45 panssariajoneuvoa, neljä torjuntahävittäjää, neljä Hawk-koulutuskonetta ja kahdeksan helikopteria aiheuttavat myös muutoksia Kouvolan keskustan liikennejärjestelyihin. Valtakunnallinen puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati järjestettiin Kouvolassa viimeksi 36 vuotta sitten.

Kotimaan uutiset
NH90-kuljetushelikopteri.
Puolustusvoimat

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän paraati kerää Kouvolan keskustaan itsenäisyyspäivänä huikean joukon puolustusvoimien väkeä, mutta varmasti myös sankan katselijajoukon. Autoilijoiden on hyvä muistaa, että liikennejärjestelyissä on torstaina ja jo ennen sitä poikkeuksia.

- Alue täyttyy myös kymmenistä linja-autoista, joilla marssijoita tänne kuljetetaan, joten lähelläasuvia suositellaan tulevan paikalle kävellen. Jos tulee autolla, niin kannattaa etsiä hyvissä ajoin parkkipaikka jostakin sivummalta, muistuttaa majuri Olli-Pekka Männistö.

Muun muassa Sumulaakson kenttä ja pysäköintialue ovat suljettuna liikenteeltä jo itsenäisyyspäivän aattona, samoin Sumulaaksonkatu 2-4:n pysäköintikaista. Salpausselänkatu Kalevankadulta Liikemiehenkadulle on myös suljettuna ohimarssin ajan kello 11-14 torstaina.

- Yleisön kannattaa ryhmittyä siitä paraatin lähtökynnykseltä Salpausselänkadun ja Oikokadun risteyksestä Salpausselän katua pitkin. Siinä on hyvää katselutilaa. Kymen lukosta eteenpäin vielä kilometrin matkalla näkee koko paraatijoukon, joten kaikkien ei tarvise kasautua samoihin kohtiin, Männistö ohjeistaa kouvolalaisia.

Torikatu on myös Huoltokadun risteyksestä alkaen suljettuna Kauppalankadun suuntaan kello 14 asti. Suljettuina pysyvät jo keskiviikosta alkaen myös Kouvolan pesäpallokenttä, Kankaan koulun piha sekä Mansikka-ahon kenttä.

Tarkemmat järjestelyt puolustusvoimien netistä

Paraati kokonaisuudessaan vaikuttaa myös linja-autovuoroihin.

Paraatin ohimarssi lähtee liikkeelle vähän ennen kello 13:a Salpausselänkadulta Oikokadun risteyksen kohdalta. Se etenee kohti Savonkatua ja Kasarminmäen paraatikentälle Valimontien, Kasarminkadun, Prikaatintien ja Rykmentintien kautta.

Paraatin moottoroitu osa eli panssariajoneuvot jatkavat Salpausselän kadulta suoraan Kuusaantielle ja sieltä kohti Kasarminmäkeä. Osa moottoroiduista osastoista jatkaa matkaansa ohimarssista Valkealan Jokelaa kohti. Paraati vaikuttaa tämän takia myös pääteiden liikennöintiin.

Puolustusvoimien kalustonäyttely on avoinna Sumulaakson kentällä kello 10-15.

Puolustusvoimien nettisivuille on kattavasti koottu koko paraatipäivän ohjelma liikennejärjestelyineen.

YLE televisioi itsenäisyyspäivän paraatin. Lähetys alkaa 6.12.2012 tv 1:llä kello 13.05 ja kestää tunnin ajan. Kooste itsenäisyyspäivän paraatista jatkuu kello 17.10 samalla kanavalla.

Lue seuraavaksi