yle.fi-etusivu

Tulvat käyvät hankalaksi Savossa: jo neljäs hyydepato löytyi

Pelastajia ja puolustusvoimia työllistäneen Tyyrinvirran hyydepadon tilanne on vakaa. Tiistain ja keskiviikon aikana maakunnan joista on löytynyt kolme muutakin patoa.

Kotimaa
Talvinen tulva rantametsässä.
Anna Ronkainen / Yle

Alkutalven tulvatilanne käy yhä tukalammaksi Pohjois-Savossa. Useita päiviä viranomaisia työllistäneen Tyyrinvirran padon lisäksi maakunnan joista on löytynyt kolme muutakin patoa.

Eilen tiistaina pelastuslaitos sai tiedon Pielaveden Koivujoella syntyneestä hyydepadosta. Se saatiin purettua räjäyttämällä, mutta keskiviikkoaamuna ilmoituksia tuli myös Sonkajärven Nurmijoelta sekä Pielaveden Lampaanjoelta.

ELY-keskuksen räjäytysryhmä on lähetetty paikalle selvittämään uusia tapauksia.

Viranomaisten mukaan hyydepatojen riski kasvaa pakkasten myötä. Ongelma ratkeaa, jos joki ehtii jäätyä ennen hyyteen kasautumista. Sitä voi edistää vähentämällä juoksutusta.

Tyyrinvirralla tilanne on parempaan päin

Rautalammin Tyyrinvirralla on aloitettu jälleen patoräjäytykset. Vedenpinnan tasoa yritetään saada laskemaan räjäytyksillä. Pelastuslaitoksen mukaan vesi on laskenut vähitellen ja korkeimmasta tasosta on tultu alaspäin noin seitsemän senttiä.

Tyyrinvirralle on tullut myös pitkävartinen kaivinkone. Ponttoonialustalla operoivaa kaivuria ei ole kuitenkaan vielä toistaiseksi käytetty, sillä tilanne yritetään laukaista räjäytyksillä.

Rautalammin hyydepadon purkutöissä on paikalla parikymmentä henkilöä. Räjäytyksiä tehdään Tyyrinvirralla nyt jo neljättä päivää.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hiukkaskiihdyttimet

Ensimmäisenä kohteena roomalaispatsaat

Louvren museon kellarissa pommitetaan muinaisia taideteoksia entistä ehommalla hiukkaskiihdyttimellä

Metro

Henkilöstön mukaan länsimetron ohjaamossa puutteita – toimitusjohtaja lupaa muutoksia

Ulkomaat

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Urheilu

Rajua tekstiä huippuhiihtäjän suusta – "Lajistamme on tullut Mikki Hiiren kerhotalo"