Juhlapuvun pitää sopia kantajansa tyyliin

Iltapuvun matka Linnan juhliin on pitkä. Monelle illan juhliin valmistautuvalle on valmistettu ensin lakanapuku, jonka avulla varsinaista pukua on alettu ommella lopulliseen muotoonsa.

Linnan juhlat
Linnan juhlat 2011.
Derrick Frilund / Yle

Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön ammattiopettaja Kirsti Laiho on ohjannut kolmen kuukauden ajan jännittävää projektia, joka saa huipennuksensa tänään. Hänen vaatetusompelijaopiskelijansa Leena Ojala on suunnitellut ja ommellut puvun kansanedustaja Mirja Vehkaperälle.

Varsinaisen puvun tekoa edeltää lakanasta tehtävän mallin valmistaminen.

- Ensimmäinen lakanamalli onnistui jo hyvin eikä sen jälkeen ole tarvinnut tehdä juurikaan muutoksia. Olen pettynyt, jos puku ei vilahda televisiossa, Ojala hymyilee.

Henkilökohtaisesti räätälöidyt, yksinkertaiset puvut ovat usein kaikkein kauneimpia.

Kirsti Laiho

Linnan pukuloistoon on tänä vuonna ennakoitu mahtuvan kultaa, mustaa, viininpunaista ja sinistä. Suunnittelemansa puvun väriä tai mallia Ojala ei vielä suostu paljastamaan, vaan se nähdään vasta televisiossa.

Itselle tehty on ekologinen valinta

Oulun seudun ammattiopistossa jokainen vaatetusompelijaoppilas pääsee tekemään vuoden mittaan ainakin yhden iltapuvun. Presidentin itsenäisyyspäivän vastaantolle puvun tekeminen on kuitenkin harvinainen tilaisuus. Kolmatta vuotta opiskeleva Ojala ei ollut lapsena leikellyt vaatteita paperinukeille eikä opiskellessaan tehnyt aiemmin yhtään iltapukua, mutta hän pääsi nyt suoraan tositoimiin.

- Kun tekee puvun toiselle mittatilauksena, on oltava hyvin tarkkana. Osa tilaajista on hyvin tietoisia siitä, millaisen puvun he haluavat. Osa ei mieti asiaa sen kummemmin tai kokee jopa vaikeaksi suunnitella puvun itselleen, Laiho kertoo.

Moni pelkää sijoittaa vaatteeseen, joka voi jäädä vähälle käytölle. Itselle suunniteltu ja ommeltu puku on kuitenkin ekologinen satsaus, joka kestää aikaa. Pukua voi muunnella myöhemmin, kuten esimerkiksi presidentti Tarja Halonen tekee. Taitava ompelija osaa pienillä kikoilla uudistaa laadukkaasti tehdyn puvun.

- Tänä iltanakin katson televiosta, miten naisen puku istuu, millaisella ammattitaidolla se on tehty, kuinka se sopii kantajalleen sekä miten puku on mahdollisesti koristeltu.

Pukuetiketti herättää säännöllisesti kysymyksiä, ja puhelin soi meilläkin ennen juhlakausia.

Kirsti Laiho

Henkilökohtaisuus on pukeutumisessa päivän sana. Laihon mielestä on tärkeää, että juhlapuku on itselle suunniteltu ja sopii omalle vartalolle ja omaan tyyliin.

- Henkilökohtaisesti räätälöidyt, yksinkertaiset puvut ovat usein kaikkein kauneimpia.

Etiketti mietityttää aina

Itsenäisyyspäivänä kannattaa pukeutua hieman juhlavammin, sillä se lisää hyvää mieltä arjen keskelle ja joulun odotukseen.

Jos tulossa on pienempimuotoinen, päivällä järjestettävä itsenäisyyspäiväjuhla, jonka kutsussa lukee tumma puku, naisen asuna voi olla juhlava leninki, jakkupuku tai hienostuneempi housupuku. Jos juhla järjestetään illalla ja kutsussa lukee juhlapuku, mies pukee frakin tai tumman puvun ja nainen pitkän leningin.

- Pukuetiketti herättää säännöllisesti kysymyksiä, ja puhelin soi meilläkin ennen juhlakausia, Laiho sanoo.

Hän kehottaa juhlimaan kotonakin itsenäistä Suomea.

- Iltapuvun voi laittaa päälle. Tai vaatetus voi olla muuten hieman juhlavampi, ja asua voi juhlavoittaa esimerkiksi koruilla.