Linnan juhlien kohuja: Lusikka-gate ja kovia kokenut laahus

Aina ei itsenäisyyspäivän juhliminen mene niin kuin Strömsössä. Vuosien varrella presidentinlinnassa on nähty niin erikoisia pukuvalintoja kuin suoranaisia etikettivirheitäkin.

Linnan juhlat
Kahvipöytävieraita linnanjuhlissa

2011: Jääkiekkoilija Anssi Salmela unohti kätellä tasavallan presidentin puoliso Pentti Arajärveä.

2010: Toimittaja-kirjailija Umayya Abu-Hanna ojensi kättelyjonossa presidentille kirjeen nelivuotiaalta tyttäreltään. Tytär oli kimmastunut siitä, ettei häntä ollut kutsuttu linnaan.

2009: Eduskunnan silloisen puhemiehen Sauli Niinistön puoliso Jenni Haukio kohautti juomalla kahvia lusikka kahvikupissa. Etiketin mukaan lusikka lasketaan lautaselle ennen juomista. Tampereen yliopiston professori Howard Jacobs saapui juhliin skotlantilaisessa kiltissä. Etiketin mukaan kiltti käy juhla-asuksi, mutta englantilainen Jacobs ei kuulunut siihen klaaniin, jonka kiltti hänellä oli yllään.

2007: Valkoisiin asuihin ja korkeisiin hattuihin sonnustautuneet kokit herättivät huomiota pyörähdellessään linnan parketilla, vaikka olivatkin linnassa työtehtävissä.

2006: Euroviisuvoittaja Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu sai kutsun linnaan, mutta ei osallistunut, koska ei esiinny julkisuudessa ilman maskia. Putaansuun vaimo Johanna Askola-Putaansuu tuli juhliin miehensä kutsulla.

2004: Laulaja Jonna Tervomaalla ei ollut ohuen juhlapukunsa alla rintaliivejä, minkä vuoksi hänen nänninsä näkyivät puvun alta - ja kohu oli valmis. Tervomaa kommentoi aiheuttamaansa kohua nettisivuillaan, jotka kaatuivat suuren kävijämäärän vuoksi.

2003: Hjallis Harkimo saapui juhliin tuoreen tyttöystävänsä kansanedustaja Merikukka Forsiuksen kanssa. Linnassa niin ikään ollut Harkimon entinen vaimo, kansanedustaja Leena Harkimo pahoitti mielensä parin avoimesta kuhertelusta.

2001: The Rasmus -yhtyeen laulaja Lauri Ylönen tuomalla mukanaan ystävänsä, Killer-yhtyeessä laulaneen Siiri Nordinin. Etiketin mukaan vain kutsun saaneen henkilön vakiintunut kumppani hyväksytään seuralaiseksi juhliin.

2000: Liikemies Hjallis Harkimo säikäytti katsojia, kun hän tallasi kättelyjonossa silloisen vaimonsa Leena Harkimon iltapuvunlaahuksen päälle. Puku pysyi kuitenkin ehjänä.

1998: Kokoomuksen kansanedustaja Anneli Taina kantoi kunniamerkkiä oikeassa rintapielessään. Etiketin mukaan kunniamerkit kiinnitetään puvun vasemmalle puolelle.

1997: Presidentinkanslia mokasi lähettäessään kutsuja suomalaisille europarlamentaarikoille: kutsut menivät Strassbourgiin, vaikka meppien kotipesä on Brysselissä.

1991: Vihreiden kansanedustaja Hannele Luukkainen saapui juhliin kultaisessa minimekossa. Etiketin mukaan naisella pitäisi olla pitkä iltapuku.

1986: Juice Leskiselle tuli kuuma ja hän kietoi kravattinsa päänsä ympärille hikinauhaksi.

1983: Runoilija Arto Melleri oli sen verran liikuttuneessa tilassa jo kättelyvaiheessa, että hänet jouduttiin taluttamaan saman tien ulos. Linnan pahamaineinen booli osoittautui liian vahvaksi näyttelijä-ohjaaja Kari Väänäselle, joka jouduttiin lopulta poistamaan juhlista.

Korjattu 6.12. klo 16.55: Hannele Luukkainen oli vihreiden, ei kokoomuksen kansanedustaja.