Suosikkisarja päättyy: Kotikatua kuljetaan viimeisen kerran

Suomen tv:n pitkäaikaisin yhtäjaksoinen draamasarja Kotikatu päättyy. Viimeinen jakso nähdään kahdessa osassa, torstaina 6.12. ja perjantaina 7.12.

kulttuuri
Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo)
Teemu Luotola (Ville Keskilä) ja Janne Mäkimaa (Misa Nirhamo) kuvattuna Korkeavuorenkadulla vuonna 1995.Seppo Sarkkine / Yle

Suositusta Kotikatu-sarjasta nähdään perjantaina viimeisen jakson viimeinen osa. Ohjelmaa on tehty runsas 17 vuotta, yhteensä 588 jaksoa. Kotikatu on jatkunut pidempään kuin yksikään muu kotimainen draamasarja. Parhaimmillaan sitä on seurannut miljoona suomalaista, minkä lisäksi sitä on katsottu myös runsaasti Yle Areenan kautta.

Haikeutta ja surua

Kotikatu-sarjan ideoijia olivat Kari Kyrönseppä ja Hannu Kahakorpi. Vuodesta 2010 sarjan vastaava tuottaja on ollut Marina Meinander.

Kotikadun perusvire on turvallisuus ja yhteisöllisyys. Ihmiset välittävät sarjassa toisistaan.He ovat tunnistettavia ja heihin on helppo samaistua.

-Sarjan päättyminen on iso asia. Siihen liittyy haikeutta, osin suruakin. Sarjan saattohoito on ollut haastava tehtävä, Meinander toteaa.

Vaikka sarja loppuukin, Kotikadusta tulee edelleen runsaasti palautetta. Katsojat kiittävät merkittävästä sarjasta ja osa on loppumisesta järkyttyneitä. Meinanderin mielestä sarjan suosion salaisuus ovat sen vuosien varrella tutuiksi tulleet henkilöt. Sarjassa on ollut vakituinen rooli noin 20 näyttelijällä. Heistä yhdeksän on ollut mukana sarjan alusta asti.

-Kotikadun perusvire on turvallisuus ja yhteisöllisyys. Ihmiset välittävät sarjassa toisistaan. He ovat tunnistettavia ja heihin on helppo samaistua. Sarja on ollut vuosia niin iso osa suomalaista arkea. Sillä on ollut tuhansia faneja. Jotkut kertovat katsoneensa kaikki sarjan jaksot.

Viimeinen Kotikatu perjantaina

Kotikadun viimeisessä jaksossa Eeva ja Pertti järjestävät lapsilleen yllätyksen, Jarkolla on liigaottelu, Teemu ja Niina jättävät haikeat jäähyväiset ja Hannes saa viimeisen mahdollisuuden.

-Sarja ei pääty räjähdykseen, vaan siinä on Kotikadun genren mukainen loppu. Ajatuksena on, että elämä Kotikadulla jatkuu, mutta me emme enää osallistu siihen katsojina, sanoo tuottaja Marina Meinander.

Katsojat ovat jo kyselleet, milloin sarjan uusinnat alkavat. Meinanderin mukaan päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

Sarjan vaiheista kertova tv-dokumentti esitetään joulupäivänä.