Koe uusi yle.fi

Navigaattori laskee kuljettajan verenpainetta

Navigaattorin käyttäminen vähentää kuljettajan stressiä ja epävarmuutta. Laajassa eurooppalaistutkimuksessa myös ylinopeuksien todettiin vähenevän.

Kotimaa
Navigaattori kiinnitettynä auton ikkunaan.
Johanna Vuonokari / Lehtikuva

Kuljettajan apulaitteista, kuten navigaattoreista, on selvää hyötyä. Esimerkiksi ajantasainen liikennetieto yhdistettynä ajokäyttäytymiseen säästää aikaa ja vähentää polttoainekulutusta. VTT:n koordinoimassa laajassa tutkimuksessa on selvitetty älylaitteiden käyttöä ajokäyttäytymiseen.

Erikoistutkija Petri Mustonen VTT:n Oulun yksiköstä koordinoi eurooppalaista laajaa tutkimusta, jossa neljän vuoden aikana lähes 3 000 kuljettajaa ajoi 10 miljoonaa kilometriä kahdeksassa Euroopan maassa.

Tutkimuksessa testikuljettajien älypuhelimista saatu tieto ajokäyttäytymisestä kerättiin yhteen ja analysoitiin. Testattavina palveluina olivat mm. navigointi, taloudellisen ajon tuki, ylinopeusvaroitus sekä ajantasainen liikennetieto. Tulokset auttavat jatkossa myös tavallista tienkäyttäjää.

- Kautta linjan kaikki palvelut, joita testattiin TeleFOT-projektissa lisäsivät ajomukavuutta ja turvallisuuden tunnetta. Muun muassa suurissa kaupungeissa pystyttiin välttämään ruuhkia ja myös polttoainesäästöjä saavutettiin, Mustonen kertoo.

Jokapäiväinen käyttö tuo helpotusta liikenteeseen

Navigaattoreiden kehittyessä apu kuljettajalle helpottuu ja liikennetiedon määrä kasvaa. Navigaattorit ovat monelle tienkäyttäjälle jo arkipäivää, mutta tietoa niiden todellisista vaikutuksista esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Suurin hyöty saadaan kun ajamista auttavien apulaitteiden käyttö on jatkuvaa. Tutkimukseen osallistuneiden käyttäjien ennakko-odotukset liikennepalveluista olivat aluksi korkealla. Osa kuljettajista oli aluksi pettyneitä, kun hyödyt tulivatkin esiin vasta pidemmän ajan myötä.

Lopulta huomattiin, että mitä pidempään palveluja käytettiin, niin sitä selvemmin niiden hyödyt koettiin ja sitä tyytyväisempiä kuljettajat olivat.