1. yle.fi
  2. Uutiset

Edellishallituksen tierahoissa oli 350 miljoonan aukko

Ylen A-studion tietojen mukaan valtakunnan tierahasotkut mutkistuvat. Äskettäin havaittu 150 miljoonan aukko nykyhallituksen tiesuunnitelmien rahoituksessa on vain jatkoa aiemmille. Ministeriön tuoreiden laskelmien mukaan edellishallitukselta puuttui 350 miljoonaa. Miljoonat otettiin muista hankkeista - tarkastusviraston mukaan lainvastaisesti.

politiikka
Liikennettä moottoritiellä Lahdessa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta on kiistellyt puuttuvista tiemiljoonista viime viikkoina. Erityisesti raha-aukko on ollut keskustaopposition hampaissa.

Entinen liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on paheksunut sitä, että nykyinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) ei ole itse tarkistanut liikennenväylälaskelmien paikkansapitävyyttä.

- Ei minun aikanani näin käynyt. Kyllä luvut tuntuvat niin suurilta. että kyseessä olisi vain inhimillinen virhe, Vehviläinen sanoo.

Ex-ministeri Anu Vehviläinen ei muista, että Valtiontalouden tarkastusvirasto huomautti useasti jo hänen kaudellaan tierahojen käytöstä. Tilintarkatuksissa oli huomattu useita vakavia puutteita vähintään viiden viime vuoden ajalta. Rahaa oli kulutettu enemmän kuin eduskunta oli valtuuttanut, summia oli kirjattu vääriin hankkeisiin ja väärille vuosille.

- Kyseessä on kasautuva huomautusten ryöppy. Niitä on ollut yhä enemmän ja osittain vakavampia. Alun perin seurannassa on ollut puutteita ja myös eduskunnan valtuutuksien ja määrärahojen ylityksiä, ylijohtaja Marjatta Kimmonen Valtiontalouden tarkastusvirastosta summaa.

Aukko tukittiin ottamalta rahaa muualta

350 miljoonan ylitykset olivat pois muilta hankkeilta. Ex-ministeri Anu Vehviläisen mukaan hankkeita lykättiin tai tai varat otettiin jostain muualta.

Anu Vehviläinen
Anu VehviläinenSari Gustafsson / Lehtikuva

- Olen tehnyt niin siinä ymmärryksessä mikä oli ja liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten kanssa, että hankkeita saataisiin eteenpäin, Vehviläinen sanoo.

Tämä on Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan laitonta.

- Toisella puolella on eduskunnan budjettivalta ja eduskunnan oikeus saada riittävät ja oikeat tiedot. Kansalaisen kannalta on lupa luottaa siihen, että hallinto toimii niin kuin eduskunta on päättänyt, ylijohtaja Marjatta Kimmonen sanoo.

Myös oikeuskansleri on puuttunut pitkään jatkuneeseen tierahojen puliveivaukseen. Jouluun mennessä liikenneministeriön on lisäksi selvitettävä oikeuskanslerille, joutuiko nykyinen hallitus tekemään päätöksensä viimeisimmässä rahakohussa puutteellisin tiedoin, niin kuin nykyinen liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) on väittänyt.

Uusia ylityksiä  ei sallita

Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan kärsivällisyys tierahojen ylityksiä kohtaan on loppunut. Tämän vuoden tilinpäätöksen on oltava puhdas.

- Tavoite on saada asiat järjestykseen. Rahakysymykset varsinkin pitää saada siihen kuntoon kuin ne tässä maassa kuuluu olla, liikenneministeri Merja Kyllönen sanoo.

Lue seuraavaksi