Suomi juhlii itsenäisyyttään 95. kerran

Suomen itsenäistä 95 vuoden taivalta juhlistetaan tänään torstaina eri puolilla maata. Ensimmäistä kertaa televisiosta voi seurata suorana myös itsenäisyyspäivän paraatia.

Kotimaa
Suomen 95. itsenäisyyspäivän vietto alkoi kello yhdeksältä valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä Helsingissä 6. joulukuuta 2012.
Suomen 95. itsenäisyyspäivän vietto alkoi kello yhdeksältä valtakunnallisella lipunnostolla Tähtitorninmäellä Helsingissä. Jarno Mela / Lehtikuva

Itsenäisyyspäivää vietetään tänään perinteisin menoin eri puolille Suomea. Juhlallisuudet alkoivat Tähtitorninmäellä, kun Suomalaisuuden liitto järjesti valtakunnallisen itsenäisyyspäivän lipunnostotilaisuuden aamuyhdeksältä. Aamupäivällä pääministeri Jyrki Katainen laski valtioneuvoston seppeleen sankarihaudoille Hietaniemen hautausmaalla.

Puoliltapäivin tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui puoliltapäivin itsenäisyyspäivän ekumeeniseen jumalanpalvelukseen Tuomiokirkossa.

Veikko ja Lahja Hursti Laupeudentyö ry / Heikki Hursti järjestää jälleen Köyhien linnanjuhlan taivasalla Hakaniemen torilla kello 12 alkaen. Juhlassa on tarjolla ilmainen kenttäruokailu.

Iitsenäisyyspäivän paraatia voi seurata sekä Yle TV1:ssä kello 13:05 alkaen. Paraatipaikkana on Kouvola. Paraatin selostavat tuottaja Timo Keränen sekä reservivänrikki Mirva Brolan. Paraati on kuultavissa suorana myös Yle Radio Suomessa.

Elokuva Tuntematon sotilas nähdään poikkeukselliseen aikaan Yle Teemalla kello 17.00.

Linnanjuhlat uuden presidentin voimin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puolisoineen isännöi ensimmäistä kertaa itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa Presidentinlinnassa.

Vastaanoton teemana on Suomalaisia tekoja ja työtä. Teeman mukaisesti vastaanoton kutsuvieraissa on huomioitu henkilöitä, jotka tekojensa ja työnsä kautta ovat edistäneet Suomen ja suomalaisten hyvinvointia. Kutsuttujen joukossa onkin muun muassa työntekijöitä yli 50:stä eri ammattiryhmästä sekä yrittäjien edustajia pienyrittäjistä suuriin työllistäjiin, start-up- ja kasvuyrityksiin sekä maatalousyrittäjiin.

Sotaveteraaneja ja lottia on kutsuttu vastaanotolle tänä vuonna aiempaa enemmän. Kulttuurivaikuttajien ja urheilijoiden valinnoissa on painotettu teeman mukaista ansioitumista tekojen ja työn kautta.

Perinteiseen tapaan vastaanotolle on myös kutsuttu hallituksen jäsenet, kansanedustajat, Euroopan parlamentin suomalaisjäsenet, valtion korkeimpia virkamiehiä sekä Suomeen akkreditoitu diplomaattikunta. Kutsuvieraiden joukossa on lisäksi eri tavoin ansioituneita suomalaisia sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä. Kutsuvieraita on kaikkiaan hieman alle 1800.

Juhlavastaanoton kättelyn aikana taustamusiikista ja myöhemmin illalla tanssimusiikista Valtiosalissa vastaa Kaartin Soittokunta, jota johtavat puolustusvoimien ylikapellimestari, musiikkieverstiluutnantti Elias Seppälä, Kaartin Soittokunnan päällikkö, musiikkimajuri Raine Ampuja sekä musiikkikapteeni Ville Paakkunainen. Kevyempää tanssimusiikkia soittavan Kaartin Soittokunnan Combo-yhtyeen laulusolistina on Marika Tuhkala.

Linnan kolmannen kerroksen Keltaisessa salongissa kuullaan tämänvuotisen teeman mukaisesti suomalaista modernia kansanmusiikkia, jota esittää Saaga Ensemble -yhtye.