yle.fi-etusivu

"Kainuu ajaa Puolankaa vaikeuksiin"

Perusterveyden- ja sosiaalihuollon ulkoistaminen ei suju ongelmitta Puolangalla. Kunnanjohtaja Seppo Rajala syyttää muita Kainuun kuntia siitä, että ne ovat ajamassa Puolankaa maakunnan ulkopuolelle palveluiden hakuun. Muiden kuntien kanta on se, että Puolanka saa jo nyt enemmän kuin yhdessä on sovittu.

Kotimaa
Puolangan vaakuna virastotalossa
Minna Heikura / Yle

Puolangan kunnanjohtaja Seppo Rajala pelkää, että Kainuu on ajamassa Puolankaa vaikeuksiin terveydenhuollossa kieltäytymällä yhteistyöstä kuntayhtymän jäsenyydestä kieltäytyneen kunnan kanssa.

- Uuden sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän väliaikaisen yhtymähallituksen kannanotto on se, että juuri mitään muuta kuin pakollista yhteistyötä ei tehdä. Me olisimme halunneet jonkin verran enemmän.

Kainuun sosiaali- ja terveysjohtaja Maire Ahopelto muistuttaa, mistä muut kunnat Puolangan kanssa oikein sopivat.

- Puolangan kunnalle myydään niitä palveluja, jotka ovat perussopimuksen mukaisia, eli Puolangan kunta on kuntayhtymän jäsen. Jäsenyys koskee palveluita erikoissairaanhoidossa, kehitysvammaisten erityishuollossa ja ympäristöterveydenhuollossa.

Lisäksi Puolanka hyödyntää yhteistä tietohallintoa potilastietojärjestelmineen ja sille tarjotaan myös potilas- ja sosiaaliasiamiespalveluita.

Onko perusasioissa sittenkin ongelmia?

Perusterveyden- ja sosiaalihuollon palvelut Puolanka hankkii Attendolta, koska ei päässyt sopimukseen muiden Kainuun kuntien kanssa niiden järjestämisestä.

- Kunnat totesivat, että koska Puolanka ei ole jäsen näiden osalta kuntayhtymässä, niin kuntayhtymä tuottaa palvelut jäsenkunnilleen tässä vaiheessa, sanoo Ahopelto.

Sitä saa, mitä tilaa?

- No ainakin kunnat suosittelivat jäsenyyttä siinä vaiheessa hyvin vahvasti.

Puolangan kunnanjohtaja Seppo Rajalan mielestä muiden kuntien yhteistyöhaluttomuus perusterveyden- ja sosiaalihuollon palveluissa on ajamassa Puolankaa palveluiden hakuun Kainuun ulkopuolelta.

- Attendo ja kunta joutuvat hakemaan yhteistyökumppaneita eri suunnista ja osittain varmasti pitää itse organisoida näitä tehtäviä eri tavalla kuin niitä olisi tehty, jos yhteistyötä olisi voitu Kainuun kanssa kehittää, sanoo Rajala.

Attendo ottaa vastuulleen Puolangan perusterveyden- ja sosiaalihuollon ensi vuoden alussa Kainuun maakunta -kuntayhtymän purkautuessa. Muut Kainuun hallintokokeilussa mukana olleet kunnat hoitavat palvelun uuden sosiaali - ja terveydenhuollon kuntayhtymän kautta.