yle.fi-etusivu

ELY-johtaja: Tästä syystä hyydepatoa ei saada purettua

Pohjois-Savossa väläytetään jo talvitulville alttiiden virtapaikkojen ruoppaamista hyytöpatojen estämiseksi.

Kotimaa
Hyydepatoa yritetään purkaa räjäyttämällä.
Antti Karhunen / Yle

Veden paljous ja äkkiä tulleet pakkaset ovat alkutalven tulvaongelman syypäät Pohjois-Savossa. Maakunnassa on löytynyt kuluneen neljän päivän aikana neljä hyydepatoa, joista pahin on Rautalammin Tyyrinvirralla.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ympäristön tila -yksikön päällikkö Jukka Hassisen mukaan jokien virtaamat ovat olleet jopa kaksinkertaisia pitkän ajan keskiarvoon verrattuna. Ongelma on valmis, kun vuolaana virtaavaan jokeen yhdistetään kipakka pakkanen, tuuli ja lumisade.

Tyyrinvirralla hyydepatoa on yritetty räjäyttää ELY-keskuksen palkkaamien panostajien ja puolustusvoimien pioneerien voimin jo sunnuntai-illasta saakka. Keskiviikkoaamuna paikalle tuli myös pitkäpuominen kaivinkone. Miksi ongelmaa ei ole saatu ratkaistua?

- Räjäyttämällä saadaan purettua yksittäinen pato nopeasti, mutta kun hyytöä tulee koko ajan lisää. Tyyrinvirrassa virtaama on noin 70 kuutiota sekunnissa, ja kun alijäähtynyt vesi törmää johonkin esteeseen tai pintaan, se hyytyy välittömästi, Hassinen manaa.

Räjäytysryhmien tavoitteena on saada joen pääuoma auki. Silloin sivu-uomiin muodostuisi jääkansi, jolloin vesimassa ja siinä oleva lämpö sulattaisi hyyhmän pois.

Voiko joenpohjan ruoppaaminen olla vastaus?

Jukka Hassinen vakuuttaa, että tämänvuotisten tulvaongelmien jälkeen ELY-keskuksessa ryhdytään miettimään, miten talvitulvia voitaisiin torjua entistä paremmin.

Säännöstellyissä vesistöissä hyydepatojen syntymistä pystyy ehkäisemään juoksutusta vähentämällä. Tällöin jokeen muodostuu jääkansi, eikä hyytö pääse patoutumaan. Luonnonkoskissa se ei kuitenkaan onnistu.

Hassisen mukaan yksi vaihtoehto on käsitellä joen pohjaa. Hyytymiselle alttiissa joissa saattaa olla esimerkiksi pohjassa kiviryhmiä, joiden hajoittaminen voisi ehkäistä patoja.

- Sitten on olemassa hyytöpuomeja, joita on käytetty muun muassa Kymijoella hyvin kokemuksin. Seuraan myös mielenkiinnolla, miten pitkäpuominen kaivinkone selviytyy Tyyrinvirralla vilkkaassa virtaamassa, Hassinen kertoo.