Korsukuoro kuuluu vaasalaiseen itsenäisyyspäivän viettoon

Kolmekymmentävuotias Korsukuoro laulaa tänäkin vuonna itsenäisyyspäivän vaasalaisille. Kuoro vie veteraanien perintöä esiintymisillään kouluihin ja juhliin. Itsenäisyyspäivän tienoo on kuorolle vuoden kiireisintä aikaa.

itsenäisyyspäivät
Kaksi kynttilää ja Suomen lippu.
Arja Lento / Yle

Vaasassa toimii tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa viettävä Korsukuoro. Alunperin kuorossa lauloi Vaasan alueen sotaveteraaneja, nykyisin veteraaneja on kuoron riveissä aktiivisesti enää kaksi. Kuorolaisten keski-ikä on reilut 78 vuotta.

- Meillä on keppimiehiä tässä porukassa ja useimmilla valkoinen tukka, kertoo kuoron puheenjohtaja Alpo Aronen.

Korsukuoro on viettänyt juhlavuottaan laulaen. Esiintymisiä tulee tälle vuodelle yhteensä reilut kolmekymmentä.

- Näistä puolenkymmentä on ollut veteraaniveljien siunaustilaisuuksia, laskee Aronen.

Korsukuoron kalenterissa vuoden kiireisintä aikaa on perinteisesti itsenäisyyspäivän tienoo, jolloin esiintymisiä on lähes päivittäin. Viikko on kuorolle vuoden tärkein.

- 6., 7. ja 8. päivä joulukuuta ollaan menossa aamusta iltaan, naurahtaa Alpo Aronen.

- Erityisesti kouluissa esiintymiset ovat mieleenpainuvia, sillä lapset kuuntelevat yleensä meitä hyvin hartaasti. Ja jos vielä esiinnymme yhdessä Pohjanmaan sotilassoittokunnan kanssa, on heidän keskittymisensä vielä intensiivisempää, Aronen toteaa.

Perinteistä itsenäisyyspäivää

Toinen kahdesta vielä Korsukuorossa laulavasta sotaveteraanista on vaasalainen Voitto Hahto. Hän osallistui jatkosotaan taistellen Aunuksella ja Syvärillä. Sotaan lähtiessaan Hahto oli vain 18-vuotias.

- Silloin tiesi jo vähän siitä, mitä sodassa tapahtuu, mutta ei silti osannut ihan ajatella, mitä on tulossa. Jännitti, kertoo jatkosotaan lähdöstään Voitto Hahto.

- Sota ei ole koskaan kiva asia, mutta kyllä siellä, jos jossain, oli miesten kesken yhteishenkeä. Sellaista ei siviilissä koe, Voitto Hahto toteaa, mutta jatkaa samankaltaista yhteishenkeä löytyvän myös Korsukuoron veljien kesken.

Itsenäisyyspäivän viettoon Hahto valmistuu perinteitä kunnioittaen.

- Itsenäisyyspäivä on aina iloinen ja hieno asia. Sen merkityksen, että rintamalla oltiin, tajuaa aina juuri näin itsenäisyyspäivän aikaan, Voitto Hahto sanoo.