Koe uusi yle.fi

Moni ei vieläkään tiedä olevansa presidentin palkitsema

Tasavallan presidentin myöntämät kunniamerkit tulivat suurimmalle osalle täytenä yllätyksenä. Muutama tuhat suomalaista viettääkin nyt erityisen tärkeää itsenäisyyspäivää, mikäli tieto kunniamerkistä ylipäänsä on tullut perille.

Kotimaa
PET-keskuksen apulaisylifyysikko Mika Teräs.
PET-keskuksen apulaisylifyysikko Mika Teräs sai Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin.Sami Tammi / Yle

Tasavallan presidentti on myöntänyt itsenäisyyspäivänä yli 4000 kunniamerkkiä ansioituneille kansalaisille. Korkeimman kunniamerkin, Suomen Leijonan suurristin, sai oikeuskansleri Jaakko Jonkka. Palkittujen kirjo on laaja – suurimmalle osalle kunniamerkki tuli täytenä yllätyksenä

Turun yliopiston Kielikeskuksen suomen kielen Lehtori Pirkko Hölttä sai kuulla ritarimerkistään puhelimessa Ylen toimittajalta.

Luulin ensiksi, että tämä on joku pilasoitto.

Pirkko Hölttä

- Sain tiedon sinulta, kuin soitit ja ensimmäinen reaktio oli, että voiko tämä olla totta. Luulin ensiksi, että tämä on joku pilasoitto, Hölttä nauraa. Oma nimi löytyi kuitenkin Suomen Leijonan ritarimerkin saajien listalta.

Kunniamerkki oli yllätys myös Turun yliopistollisessa keskussairaalassa sijaitsevan valtakunnallisen PET-keskuksen apulaisylifyysikolle Mika Teräkselle.

- Olin kokonaan unohtanut, että tällainen prosessi on ylipäänsä käynnissä. Tietysti sitten, kun se nimi sieltä putkahti esiin, niin hienolta tuntui, toteaa tuore Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin saaja.

Arvoa pitkälle työuralle

Kunniamerkin taival saajansa rintapieleen on kuukausien urakka. Kirjalliset esitykset matkaavat kuntien, maistraattien, virastojen ja ministeriöiden kautta ritarikunnille ja niistä edelleen tasavallan presidentille. Pitkä ja menestyksekäs työura painaa paljon valintaa tehtäessä.

Turun yliopiston kielikeskuksen lehtori Pirkko Hölttä.
Turun yliopiston kielikeskuksen lehtori Pirkko Hölttä sai Suomen Leijonan ritarimerkin.Sami Tammi / Yle

- Olen opettanut ulkomaalaisille suomea vuodesta 1983 lähtien eli 30 vuotta tulee kohta täyteen. Ehkä tämä sitten on ollut perusteena kunniamerkille ja se, että olen ollut myös Kielikeskuksessa varajohtajana ja lähiesimiehenä, mutta en nyt oikein tarkkaan osaa arvioida syitä, toteaa iloisesti hämmentynyt Hölttä.

- Tämä on kyllä ollut minulle paras mahdollinen työpaikka. Näen ihmisiä ympäri maailmaa ja työ heidän kanssaan on todella hauskaa ja mielenkiintoista.

Apulaisylifyysikko Mika Teräkselläkin on vaatimattomuuttaan vaikeuksia löytää syitä kunniamerkille.

Oma frakki on kyllä hankittu jo aikanaan ja napit menevät edelleen kiinni.

Mika Teräs

- Työ PET-keskuksessa on ryhmätyötä. Röntgentutkimuksessa lääkäri pystyy itsekseen tekemään diagnooseja kuvasta, mutta tässä PET-kuvauksessa lääkäri ja fyysikko tekevät yhdessä analyysejä. Kolmiulotteista kuvaa mallinnetaan paljon, ja siitä yritetään löytää monia ihmisen fysiologiaan ja aineenvaihduntaan liittyviä asioita, Teräs kertoo.

Erityislaatuisesta ammattilaisesta kuitenkin on kysymys, sillä Teräs on lähdössä keväällä Yhdysvaltoihin, johon hänet kutsuttiin luennoimaan ja kertomaan suomalaisen PET-kuvantamisen erityispiirteistä.

Seuraavaksi Höltällä, Teräksellä ja muilla neljällä tuhannella palkitulla on edessään kunniamerkin kantamissääntöjen opettelu sekä sopivan puvun hankinta.

- No ehkä se iltapuku nyt saa odottaa vielä vähän aikaa, mutta jossain vaiheessa sitten täytyy esitellä hienoa kunniamerkkiä, Hölttä hymyilee.

- Oma frakki on kyllä hankittu jo aikanaan ja napit menevät edelleen kiinni. Sitten laitetaan vaan merkki rinnuksiin, Teräs toteaa.