yle.fi-etusivu

Arkipyhät lietsovat ostoshysteriaa

Kun kaupat sulkevat ovensa juhlapyhien vuoksi, käy marketeissa edeltävinä päivinä vimmattu kuhina. Ostoskärryihin hamstrataan tuotteita myös varmuuden vuoksi, jotta mikään ei varmasti loppuisi kesken, kun kaupan pysyvät kiinni päivän tai pari.

Kotimaa
Ostoskärryjä supermarketin edustalla.
Sari Gustafsson / Lehtikuva

Erityisesti arkipäiville sattuvien pyhien alla päivittäistavarakaupoissa on täysi hulina päällä.

Ostoskärryihin kerätään tavaraa kukkuroittain. Kauppojen päivän tai kahden kiinniolo herättää monissa myös hamstrausvimman.

Isot marketit ovat suljettuna itsenäisyyspäivänä ja myös joulunpyhät tuovat hiljaisuuden kauppojen käytäville.

Nykysuomalainen oppinut siihen, että kauppa on aina auki

Oululaisessa marketissa itsenäisyyspäivän aattona ostoskärryt täyttävät käytävät. Myös Kari Kihlström on tullut ostoksille. Itsenäisyyspäivä tai joulun pitkät pyhät eivät herätä miehessä hamstrausvimmaa.

- Kyllä sillä seitsemän kilon kinkulla sen pari päivää pärjää, Kari Kihlström hekottaa.

Nykyiset kauppojen aukioloajat ovat opettaneet ihmiset siihen, että kaupasta saa ruokaa liki joka päivä aamusta myöhään iltaan. Aina ei ole ollut näin, muistaa Anna-Liisa Kangas.

- Me olemme eläneet sen ajan, kun kaupat oli tosi vähän auki. Normaali viikonloppukin piti ennakoida.

Kauppiaan jouluvalmistelut alkavat juhannuksena

Kauppias Risto Kontturille jouluun valmistautuminen alkaa jo juhannuksena, jolloin kauppaan tilataan joulukinkut. Muutenkin tilastot syynätään tarkkaan.

- Esimerkiksi ennen itsenäisyyspäivää ennen katsotaan edellisvuosien myynti. Niiden pohjalta tehdään tilaukset ja työvuorot.

Juhlapyhät näkyvät ihmisten ostoskäyttäytymisessä, Kontturi tietää.

- Itsenäisyyspäivän aatto on myynnillisesti tuplaperjantai. Silloin ostetaan kalliimpaa ja parempaa ruokaa. Sitä hankitaan myös enemmän.

Ja jos jääkaappi tyhjenee, soi sukulaisen ovikello

Ruuhkat kiristävät myös asiakkaiden hermoja ja joskus ostoskärryjen kanssa pujotteleminen muistuttaa enemmän romurallia kuin ostosten tekemistä.

- Kaikilla on kiire juhlapyhien viettoon, Risto Kontturi kertoo syitä tunnelman kiristymiseen.

Jos kuluttajan valmistautuminen menee pieleen ja jääkaapin hyllyt pääsevät tyhjenemään juhlapyhien aikana, tietää Harri Nousiainen mitä tehdä.

- Sukulaiset on sitä varten, mies linjaa.