1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

"Tämä on respekti ihmisille, jotka varjelivat itsenäisyyttä"

Yle Savo tapasi kolme Linnan juhliin kutsuttua savolaista. Marja Lipposta ei jännittänyt juhlien alla yhtään, Marjukka Borgman tunnusti hermoilevansa ja Atik Ismaililla oli suorastaan "vatta ruikulilla".

Linnan juhlat
Presidentinlinna Helsingissä
Presidentinlinna HelsingissäTouko Yrttimaa / Yle

Monessa liemessä keitetty jalkapallomies Atik Ismail tunnustaa jännittäneensä jo hyvän tovin Linnan juhlille osallistumista. On kulunut pari viikkoa siitä, kun hän sai postissa kirjeen, joka oli hämmästyttävän hyvällä käsialalla tekstattu.

En tiedä kumpi oli tekstannut, Jenni vai Sauli.

Atik Ismail

- En tiedä kumpi oli tekstannut, Jenni vai Sauli, mutta hieno oli käsiala, Ismail hehkuttaa.

Kättelyssä jalkapalloikoni vitsailee "heittävänsä räppirunon" niin ikään runoilijana tunnetun Jenni Haukion kanssa. Todennäköisesti hän kuitenkin tyytyy etiketin mukaisesti toivottamaan hyvää itsenäisyyspäivää.

Vasemmistolaisena ja himpun verran anarkistisenakin tunnetulle Atik Ismailille Linnan juhliin osallistuminen merkitsee kunnianosoitusta taustalleen ja kulttuurilleen.

- Sodissa oli rintamalla 121 tataarilaiseen vähemmistöön kuuluvaa. Ajattelin, että tämä on respekti niille ihmisille, jotka ovat itsenäisyyttä varjelleet.

"Tosi hyvällä fiiliksellä"

Iisalmelaiselle jalkapalloilun taustavaikuttajalle Marja Lipposelle presidentti Sauli Niinistö on jo ennalta tuttu. Itse asiassa Lipponen oli suurin yksittäinen syy siihen, miksi presidentin syksyinen Savon vierailu suuntautui juuri Iisalmeen.

Asu näytti vähän minunnäköiseltä – mahdollisimman yksinkertaiselta.

Marja Lipponen

- Tosi hyvällä fiiliksellä olen menossa. Onhan tämä valtava kunnianosoitus minulle henkilökohtaisesti ja meidän seuralle ja koko jalkapallolle, sanoo Lipponen kutsustaan.

Lipposen mukaan juhlavalmistelut ovat hänen omalla kohdallaan jo hyvässä vauhdissa. Juhla-asunkin löytäminen onnistui sutjakammin kuin keskivertonaiselta.

- Kello 10.30 läksin kahden ystävän kanssa Iisalmesta Kuopioon ja 12.05 olimme pukukassin kanssa istumassa paikallisessa ravintolassa ja katselemassa ruokalistaa. Asu viehätti minua, koska se näytti vähän minunnäköiseltä – mahdollisimman yksinkertaiselta, Lipponen veistelee.

Nyt alkaa pikkuhiljaa juhlatunnelma nousta.

Marjukka Borgman

Paikka syrjäytymisryhmässä poiki kutsun

Maaninkalaiselle seurakuntien nuorisosihteerille, Marjukka Borgmanille Linnan juhlien kutsu tuli kiitoksena hänen osallistumisestaan presidentin perustamaan syrjäytymisen vastaiseen työryhmään. Sen vuoksi Borgman piti kutsua ennalta mahdollisena, mutta lopulta kirjekuori löi hänet kuitenkin ällikällä.

- Pari ensimmäistä päivää leijailin maanpinnan yläpuolella. Nyt alkaa pikkuhiljaa juhlatunnelma nousta. Huomaa arkiaskareissa, että vähän jännittää, kun meinaa hermostua, Borgman tunnustaa.

Borgman uskoo syrjäytymisen nousevan puheenaiheeksi myös torstaina Linnan juhlissa – ainakin niissä keskusteluissa, joissa hän on itse mukana.

- Toivon, että aihe ei hautaudu, koska syrjäytymisen ongelma on tiedetty nyt noin kymmenen vuoden ajan ja se vain pahenee. Jokaisen aikuisen on otettava vastuu siitä, että lapset saavat olla lapsia, Borgman sanoo.

Lue seuraavaksi