Nigerialaislähtöinen lauluntekijä tiivistää suomalaisuuden – tätä on vaikea kuunnella hymyilemättä

Nigeriasta kuusi vuotta sitten muuttanut Popo Salami purkaa Suomen-kokemuksiaan avoimesti ja vilpittömästi musiikissaan. Itsenäisyyspäivälle hänellä on oma laulunsa.

kulttuuri
Popo Salami.
Nigerialaislähtöisen Popo Salamin laulut ovat vilpittömiä ja avoimia kertomuksia Suomesta. Toimittaja Heidi Törnroos kuunteli Popon uutta levyä yhdessä artistin itsensä kanssa.

"Syömme paljon pullaa, nakkia ja grillimakkaraa", laulaa nigerialais-suomalainen lauluntekijä Popo Salami. Tai kuten hän itseänsä nimittää, "musta Savon mies". Popo Salamin omakustanteena levyttämä albumi pohjautuu hänen kuuteen Suomessa viettämäänsä vuoteen.

Suomalainen ruokakulttuuri on ollut Länsi-Afrikan miehelle yksi suurimmista uutuuksista. Suomessa hän on oppinut salaatin ja lohen runsaan syönnin, sekä ennen kaikkea loputtoman kahvinjuonnin.

Torstaina vietettävälle juhlapäivälle Salamilla on vakavampi laulu, jossa hän toivottaa kuulijoille hyvää itsenäisyyspäivää. Hän kertoo Suomen historian vaiheista sanavalinnoin, jotka supisuomalaisen suusta lausuttuna saattaisivat särähtää joidenkin korvaan:

"Me ylistämme meidän suuren valtiomme Suomen vapaustaistelijoita" _-- _"Veri eilisen vuotanut on tämän vapauden antanut" _-- _"Lasten itku ja leskien kyyneleet ovat kääntyneet iloksi ja riemuksi tänään".

- Meillä on sen ansiosta hyvä maa, että ihmiset ovat taistelleet maan puolesta. Paljon suomalaisia on kuollut itsenäisyyden puolesta, ja kaikki on hyvin nyt, Salami selittää.

Paljon suomalaisia on kuollut itsenäisyyden puolesta, ja kaikki on hyvin nyt.

Popo Salami

Vanhusten kohtelu surettaa

Muihin levyttämiinsä kappaleisiin Popo Salamilla on arkisempi suhde. Yksi kappale on puheenvuoro suomalaisille, jolla on ikääntyneet vanhemmat. Se sai inspiraationsa Kuopion Alavan kirkossa vietetystä työharjoittelusta, johon kuului lauluesitys läheisessä vanhainkodissa.

Kun minä näin tämän vanhan naisen itkevän paljon, ajattelin, että ei hyvä.

Popo Salami

- Ohjelman jälkeen yksi vanha nainen itki, koska hän ikävöi lapsiaan ja muita ihmisiä. Pappi sanoi, että Suomessa ei normaalisti käydä usein katsomassa vanhempia. Kun minä näin tämän vanhan naisen itkevän paljon, ajattelin, että ei hyvä. Sitten kirjoitin tämän laulun, Salami kertoo itsekin liikuttuneena.

Laulussa lauletaan vanhainkodissa olevan ihmisen lapselle: "Matkustelet monet viikot, eri paikoissa vierailet, mutta vanhempiasi katsomassa et vieraile" -- "Näin isäsi yksinäisyyden, kun hän sinua ajattelee".

Popo Salamin mielestä itsenäisyyspäivä olisikin suomalaisille hyvä tilaisuus tarkastella menneiden sukupolvien työtä ja antaa siitä kiitos.

- On hyvä, että osoitamme kiitollisuutemme nyt, kun kaikki on hyvin, nigerialaislähtöinen laulaja kehottaa.