Koe uusi yle.fi

Homekouluista mojova lisälasku kunnille

Sisäilmaongelmat ovat merkinneet markkinoiden räjähdysmäistä kasvua liikuteltavia toimitiloja valmistaville yrityksille. Kun kunnille seurauksena on lisälasku, niin hyötyjinä ovat alan yritykset. Koulun siirtyminen pihamaalle rahdattuun parakkiin saattaa kaksinkertaistaa kiinteistökustannukset.

Kotimaa
Kuvassa t´rivi harmaita opiskelukäyttöön tarkoitettuja parakeita lumisessa maisemassa, taustalla korjausmiehiä oranseissa asuissa

Kokkolassa väliaikaistiloissa opiskelee lähes tuhat koululaista. Ylimääräistä vuokrarahaa kaupungissa arvioidaan tarvittavan noin 700 000 euroa, kun väliaikaistiloja on yli 4 000 neliön verran.

Apua kuntien ongelmiin tarjoaa tällä hetkellä noin kymmenkunta väliaikaistiloihin erikoistunutta yritystä. Markkinajohtaja Gramo ei paljasta pörssisääntöihin vedoten omia kasvulukujaan. Siirrettäviä tiloja valmistavan M-Partners yhtiön toimitusjohtaja Mika Koski kuvailee alan tilannetta poikkeukselliseksi.

- Home- ja sisäilmaongelmat ovat laukeamassa yhtä aikaa monella paikkakunnalla. Tällaisessa mittakaavassa markkinoiden kasvu ei ole ikinä aikaisemmin käynyt. Tuotteet ovat alkaneet elää uutta elämää.

Kosken mukaan viimeisen viiden vuoden aikana kysyntä on räjähtänyt käsiin. Vielä 2000-luvun vaihteessa siirrettävien tilojen menekki oli vielä maltillista.

Kokkolan noin 6 000 koululaisesta lähes 1 000 opiskelee väliaikaistiloissa.