Hyppää sisältöön

Luomukauppa kasvaa ennätysvauhtia

Tänä vuonna kuluttajat ostavat luomuruokaa yli puolet enemmän kuin viime vuonna. Myös luomutuotantoon on liittynyt tänä vuonna enemmän tiloja kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla.

Kuva: Yle

Luomuruoka ei ole sieltä ihan halvimmasta päästä, mutta asiakkaita se ei tunnu haittaavan. Automarketissa jututetuista helsinkiläisistä moni on juuri kantanut luonnonmukaista kassahihnalle.

- Ostin juuri luomuvehnäjauhoja ja luomuohraryynejä, sanoo Eine Haakanen.

- Se on puhdasta, lisää Eila Nikunen.

Luomuvihanneksia ja ternimaitoa ostava Eero Koponen uskoo luomun terveysvaikutuksiin.

- Luotan, että ne on vähän parempia tai terveellisempiä kuin nuo tavalliset.

Luomumarkkinat kasvavat kohisten. Toissa vuonna kasvuvauhti oli lähes 50 prosentin luokkaa ja tämän vuoden arvioiden mukaan kasvu pysyy samoissa lukemissa tai jopa jopa kiihtyy. Tällöin luomumarkkinoiden arvo yltäisi lähes 200 miljoonaan euroon.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

- Kaikki tällaiset eettisyydet, eläinten hyvinvoinnit ja lisäainekeskustelut ovat varmaankin vahvistaneet kiinnostusta. Mutta markkinan kasvu on johtunut myös siitä, että tarjontaa on lisätty. Nyt kuluttajilla on mahdollisuus kohtuullisen helposti valita luomutuotteita, sanoo Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

S-ketjuun kuuluvan HOK-Elannon aluejohtaja Anne-Marie Wallenius vahvistaa, että kaupat ovat itse suunnanneet paljon voimavaroja luomuun.

- Yksi syy on se, että markkinoille on tullut paljon uusia luomutuotteita, mistä olemme kovin iloisia, hän sanoo.

Kananmunat näyttävät tietä

Suosituimpia luomutuotteita ovat kananmunat, maitotuotteet, vihannekset ja hedelmät sekä kuivat elintarvikkeet kuten jauhot. Luomun osuus päivittäistavarakaupan myynnistä on kuitenkin vain muutamia prosentteja.

Luomukanala. Kuva: Yle

Luomulihaa ei ole juurikaan tarjolla muun muassa siksi, että pienteurastamoja on niin harvassa, sanoo Eat&Joy Maatilatorin yrittäjä Jari Etelälahti.

- Tuotantolinjat ovat niin isoja isoilla organisaatioilla, että se todennäköisesti myydään ihan bulkkilihana.

Luomulihaa sekoitetaan siis tavallisen lihan sekaan, vaikka luomun ostajia riittäisi.

- Kyllä se niin vaan menee, valitettavasti, Etelälahti sanoo.

Tuotanto moninkertaistuu

Tänä vuonna eläintuotannon luomuvalvontaan liittyi kuitenkin 113 tilaa lisää, yhtä paljon kuin kolmena edellisenä vuotena yhteensä. Myös 365 uutta maatilaa ryhtyi luomutuottajiksi (siirryt toiseen palveluun), mikä on enemmän kuin yhtenäkään vuonna 2000-luvulla.