Koe uusi yle.fi

Oikeusministeri: Tunnustamalla lievempi rangaistus

Oikeusministeri vie kiistellyn lain rikosten tunnustamisesta eduskuntaan. Tulevaisuudessa rikoksesta epäilty voisi saada osan teoistaan anteeksi tai nykyistä lievemmän rangaistuksen, jos hän tunnustaisi rikoksiaan.

Kotimaa

Yle Uutiset kertoi kolme vuotta sitten, että oikeusministeriössä suunnitellaan suurta muutosta Suomen rangaistusjärjestelmään.

Tuolloin esillä oli eri maista malleja, joista suurimman vastustuksen sai heti alkuunsa Saksan malli, jossa syytetty voi maksamalla välttyä tuomioistuinkäsittelyltä.

Suomessa rikosten tunnustamista ja siitä hyötymistä eli virallisesti syyteneuvottelua pohtinut oikeusministeriön työryhmä julkisti viime keväänä ehdotuksensa.

Sen mukaan rikoksesta epäilty voisi saada normaalikäytäntöä lievemmän rangaistuksen tai osan teoistaan käytännössä anteeksi, jos hän tunnustaisi rikoksiaan.

Esimerkiksi oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies vastustavat lakiehdotusta. Kiistelty laki on kuitenkin nyt etenemässä eduskuntaan. Oikeusministeri on päättänyt kantansa asiaan.

Tässä olisi mahdollisuus saada tuomiota lievennettyä ehkä noin kolmanneksella.

Anna-Maja Henriksson

- Esitys olisi se, että Suomessa otettaisiin käyttöön syyteneuvottelujärjestelmä sellaisissa tapauksissa, joissa korkein mahdollinen rangaistus olisi kuusi vuotta vankeutta, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) Yle Uutisille.

Syyttäjä ja epäilty voisivat tehdä sopimuksia huume- ja talousrikoksissa

Syyteneuvottelussa eivät olisi mukana seksuaalirikokset, henkeen ja terveyteen sekä lapsiin kohdistuvat rikokset. Sen sijaan rikoksesta epäilty ja syyttäjä voisivat tehdä sopimuksia huume- ja talousrikoksissa.

Poliisin arvion mukaan vuosittain viidessä sadassa rikosjutussa voitaisiin käyttää syyteneuvottelua.

Tulevaisuudessa rikoksesta epäilty ja syyttäjä voisivat siis sopia, että tietyt rikokset jätetään kokonaan tutkimatta, jos epäilty tunnustaa osan teoistaan.

Samalla voitaisiin sopia, että rangaistus tulee olemaan normaalikäytäntöä lievempi. Syyttäjän ja rikoksesta epäillyn tekemä sopimus vahvistettaisiin tuomioistuimessa.

- Vastaavanlainen järjestelmä on käytössä monessa muussa maassa. Uskon, että se toimisi myös meillä ja saisimme näin nopeutettua rikosprosesseja, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Oikeusministeri vie lakiehdotuksen eduskuntaan keväällä. Oikeusministeri toivoo lain hyväksymistä ja uskoo, että rikolliset lähtisivät tunnustuksen tielle.

- Tässä olisi mahdollisuus saada tuomiota lievennettyä ehkä noin kolmanneksella ja tietysti sen pitäisi vaikuttaa houkuttavasti, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.