1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Viron oikeusministeri eroaa hämärien rahansiirtojen vuoksi

Michalia epäillään osuudesta pääministeripuolueen saamiin epäselviin tukieriin. Presidentti toivoi Michelin eroa, ja pääministeri suostui siihen.

Ulkomaat

Viron oikeusministeri Kiristen Michal on ilmoittanut eroavansa reformipuolueen saamien epämääräisten rahaerien vuoksi. Hän perustelee eroaan reformipuolueen ja hallituksen työkyvyn suojelemisella.

Michal kertoo eropäätöksen olleen hänen omansa. Hän sanoo, että kokee työskentelyn liian vaikeaksi epäilysten ilmapiirissä.

– Olen harkinnut eroa jo jonkin aikaa. Keskustelin asiasta pääministerin Andrus Ansipin kanssa, ja hän hyväksyi eroni, Michal sanoo.

Kansalaiset eivät usko selityksiin

Kohu alkoi keväällä, kun tuli julki, että reformipuolue oli saanut nimettömistä lähteistä varoja, jotka kierrätettiin puolueelle sen jäsenten tilien kautta. Asian paljastanut entinen kansanedustaja sanoi ehdotuksen tulleen Michalilta.

Reformipuolueen mukaan varat olivat rehtejä lahjoituksia yksityisiltä ihmisiltä. Syyttäjä tutki asiaa, mutta tuli alkusyksyllä siihen tulokseen, ettei mistään rikoksesta ole näyttöä.

Kansalaiset suhtautuvat kuitenkin hyvin epäillen puolueen selityksiin. Onpa Virossa järjestetty viime viikkoina poikkeuksellisesti jopa mielenosoituksia politiikan likaisuutta vastaan.

Vain muutama tunti ennen Michalin eroilmoitusta presidentti Toomas Hendrik Ilveksen edustaja kertoi presidentin suositelleen Ansipille useita kertoja, että Michal jättäisi oikeusministerin tehtävät.

_Korjattu 7.12.2012 klo 13.45. Toisin kuin uutisessa alkujaan väitettiin, Michalia ei ole koskaan epäilty rahanpesusta. Tutkimusten jälkeen myös kaikista muista virallisista epäilyksistä on luovuttu. _

Lähteet: BNS, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi