1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Köyhät maat vaativat välittömiä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi

Qatarin Dohassa on meneillään YK:n ilmastokokous, jossa yritetään löytää ratkaisuja ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Useat kokoukseen osallistujat pelkäävät, että mitään merkittävää ei saada aikaiseksi.

Vähävaraiset maat vaativat toimenpiteitä ilmastonmuutoksen ehkäisyssä YK:n ilmastokokouksessa Dohassa Qatarissa.

Filippiinit vaati torstaina välittömiä toimia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Filippiinit on saanut esimakua lämpenevästä ilmastosta tuhoisan ja satoja ihmisiä surmanneen taifuunin iskettyä maahan. Filippiinit vertasi kokemaansa taifuunia siihen painajaiseen, jonka useat maat tulevat kohtaamaan yhä useammin ilmaston lämpenemisen jatkuessa.

Aktivistit ja useat ministerit ovat ilmaisseet Dohassa huolensa, ettei kokouksessa saada aikaan mitään merkittävää. Rikkaat ja köyhät maat ovat kiistelleet kokouksessa siitä, kuinka paljon köyhille maille pitäisi antaa tukea ilmastonmuutoksen seurausten kompensoimiseen tulevina vuosina.

Ilmastotieteilijöiden mukaan yksittäisiä sääilmiöitä on vaikea linkittää ilmastonmuutokseen, mutta heidän mukaansa esimerkiksi hurrikaani Sandyn ja muiden myrskyjen seuraukset ovat olleet dramaattisempia ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Eri valtiot ovat kiistelleet jo vuosien ajan siitä, kuinka lämpötilan nousu saadaan pidettyä alle kahdessa asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna.

YK:n viimeisimmän raportin mukaan maapallon keskilämpötila on tähän mennessä noussut jo 0,8 astetta. Maailmanpankki julkaisi juuri raportin, jonka mukaan maapallon lämpötila tulee nousemaan neljä astetta vuoteen 2100 mennessä.

Dohan ilmastokokous päättyy perjantaina.