Joulumakuja Japaniin joensuulaisvoimin

Joensuulainen keittiömestari Jouko Martikainen on kokkinsa Joona Piiroisen kanssa ison ja kiinnostavan haasteen edessä. Viikon päästä Nagoyassa, Japanissa avautuu Pohjois-Euroopan näyttely. Sitä varten rakennettavan ravintolan anti tulee perustumaan suomalaisen joulupöydän makuihin.

Kotimaa
Kokki suuressa keittiössä hellan ääressä
Janne Ahjopalo / Yle

Northern European Exhibition 2012 avautuu Nagoyassa, paikallisessa ostoskeskuksessa perjantaina 14. joulukuuta. Pohjoiseurooppalaista kulttuuria ja elämäntapaa esitellään 600-neliöisessä näyttelyhallissa jouluaattoon saakka.

Näyttelyhalliin rakennettavan ravintolan annista vastaa joensuulainen keittiömestari Jouko Martikainen kokkinsa Joona Piiroisen kanssa. Apuna heillä on joukko japanilaisia kokkeja.

Kuvakaappaus japanilaisen tavaratalon nettisivuilta.
Utran Uittotuvan nimi ei näytä ainakaan vielä taittuvan oikein Japanissa.Kuvakaappaus tavaratalon nettisivuilta

Aiemmin syksyllä kolme tapahtuman järjestelytahon japanilaista edustajaa kävi Joensuussa tutustumassa Utran Uittotupaan, kertoo Jouko Martikainen. Tarkoituksena oli mm. hakea mallia näyttelyravintolan rakentamiseen.

- He halusivat samanlaisen kuin Uittotuvalla on tämä, vähän samantyylisesti sisustaa sen ravintolan, Martikainen kertoo.

Japanilaiset kuvasivat Uittotupaa ahkerasti, ja Martikaisen arvion mukaan näyttelyravintola voi hyvinkin muistuttaa lähes autenttisesti joensuulaista esikuvaansa.

Rosollia, perunalaatikkoa ja karjalanpiirakoita

Ihan kaikkia perinteisiä suomalaisia jouluruokia japanilaisille näyttelyvieraille ei tarjoilla, vaan joulumakuja tuodaan esille sovelletusti ja mahdollisuuksien mukaan.

- Hehän haluaa sellaista suomalaista jouluruokaa ja hyvin paljon sellaisia perinteisiä makuja. Sieltä hyvin paljon löytyy myös niitä raaka-aineita mistä pystytään tekemään. Vähän muunnellaan sen mukaan miten niitä saa. Täältä ei viedä kuin yrtit vaan, Jouko Martikainen sanoo.

Hehän haluaa sellaista suomalaista jouluruokaa.

Jouko Martikainen

Tarjolla tulee olemaan alkuruuaksi lasimestarin kalaa, rosollia ja karjalanpiirakoita. Pääruuaksi tarjoillaan villisikamakkaraa, siankärsämösinappia, prässättyä porsasta glögikastikkeella ja imellettyä perunalaatikkoa. Jälkiruokana on 'Katariinan luumut '-luumukiisseli, mesiangervovaahto ja piparkakkuja.

Kokonaista kinkkua näyttelyravintolassa ei ole tarjolla. Japanilaiseen ruokakulttuuriin kuuluu ennemmin kala kuin liha.

- Heidän ruokapöydässään ei ole lihaa, se ei ole sellainen mitä joka päivä siellä syödään. Se on vielä kallistakin kaiken lisäksi, Jouko Martikainen selittää.