1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Väitös: Lihominen ja tupakointi ehkä haitallisempaa naisille

Itä-Suomen yliopiston tutkimus osoittaa, että nuoruusvuosien jälkeen lihoneet naiset ovat alttiimpia matala-asteiselle tulehdukselle kuin miehet. Myös tupakointi altistaa kansansairauksien riskitekijänä pidetylle tulehdukselle enemmän naisilla kuin miehillä.

terveys
Mies mittaa vyötärönsä ympärystään.
Mittanauha saa vyötäröä mitattaessa näyttää naisilla enintään 80 ja miehillä 94 senttiä.Marjut Suomi / Yle

Lihominen ja tupakointi näyttäisivät olevan haitallisempaa naisille kuin miehille, selviää Itä-Suomen yliopistossa ensi viikolla tarkastettavasta väitöstutkimuksesta.

Keski-ikäisten naisten lihominen nuoruusvuosien jälkeen on yhteydessä lisääntyneeseen matala-asteiseen tulehdukseen, jota pidetään monien kansansairauksien riskitekijänä. Väitöstutkimus osoittaa, että miehillä samaa yhteyttä ei ole. Myös tupakointi näyttää altistavan tulehdukselle enemmän naisilla kuin miehillä.

Matala-asteinen tulehdus on tila, jossa erityisesti rasvakudoksesta erittyy tulehdusta lisääviä välittäjäaineita. Tulehdus on oireeton, mutta se vaikuttaa lihavuuden, aikuisiän eli kakkostyypin diabeteksen, sepelvaltimotaudin ja metabolisen oireyhtymän taustalla.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien riskikeräytymää. Siihen kuuluvat korkea kolesteroli, verenpaine ja vyötärölihavuus.

Tulehdusmerkkiaineiden mittaus rutiiniksi potilastyössä?

Väitöksen mukaan tulehdus voi selittää jo aiemmissa tutkimuksissa havaittua ilmiötä, jossa naisdiabeetikoiden riski sairastua sepelvaltimotautiin on suurempi kuin miesdiabeetikoiden. Tutkija ehdottaa, että tulehdusmerkkiaineiden mittaaminen tulisi potilastyössä rutiiniksi.

Väitöstutkimuksen aineistona olivat eri-ikäiset pieksämäkeläiset, jotka kutsuttiin terveydenhoitajan tutkimukseen ja laboratoriokokeisiin vuosina 1997 - 1998 ja uudelleen vuosina 2003 - 2004. Tutkimus on jatkoa professori Mauno Vanhalan 90-luvun puolivälissä käynnistämää metabolista oireyhtymää käsittelevää työtä ja se toteutettiin Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä.

Lääketieteen lisensiaatti Tiina Ahosen väitöskirja tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa lauantaina 15. joulukuuta. Kaavilla syntynyt ja Juankoskella ylioppilaaksi kirjoittanut Ahonen asuu nykyisin Laukaassa.

Lue seuraavaksi