1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tea Istalle näyttämötaiteen valtionpalkinto

Palkinto on 15 000 euroa. Näyttämötaiteen valtionpalkinnon luovutti näyttelijä Tea Istalle kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki.

Tea Ista. Kuva: Leena Klemelä / Suomen Kansallisteatteri

Näyttämötaiteen valtionpalkinnon on saanut näyttelijä Tea Ista.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki luovutti 15 000 euron tunnustuksen Istalle perjantaina Helsingissä.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Tea Ista on tänä vuonna 140 vuotta täyttäneen Suomen Kansallisteatterin ikoni, jolla on takanaan yli puolivuosisatainen ura kotinäyttämöllään.

Istan näyttelijän ura on yksi Suomen pisimmistä. Roolitöitä on kertynyt yli 100.

Näyttelijä kiinnitettiin Wilho Ilmarin suosituksesta suoraan Teatterikoulusta Kansallisteatteriin vuonna 1956.

Ista sai nuorimpana tulokkaana heti näyteltäväkseen uuden modernin draaman nuoret naiset. Hän valloitti yleisöt yhdessä läheisten näyttelijätovereidensa Tauno Palon, Pentti Siimeksen ja Jussi Jurkan kanssa.

Yhteistyössä ohjaajamiehensä ja teatterin apulaisjohtajan Jack Witikan kanssa Ista toi suomalaiseen teatteriin vapaan ja itsenäisen, ajassaan kumouksellisen nuoren naisen.

Tea Ista muistetaan myös rooleistaan Mika Myllyahon Kansallisteatteriin ohjaamassaPuhdistuksessasekä Kristian Smedsin ohjaamassaMr Vertigossa. Molemmat esitykset saivat runsaasti kiitosta.

Tea Ista on älykäs, avoin ja eläytyvä

Tea Ista on vuosikymmenien taiteilijamatkallaan ollut myös suurten kansainvälisten ohjaajagurujen lempinäyttelijä: älykäs, avoin ja eläytyvä, todetaan palkintoperusteluissa.

Näyttämötaiteen vuotuisen valtionpalkinnon myöntää näyttämötaidetoimikunta.