Koe uusi yle.fi

Kotkassa saatetaan äänestää kaupunginjohtajan luottamuksesta

Tilapäinen valiokunta on selvittänyt kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin luottamusta. Kaupunginhallitus käsittelee lausunnot maanantaina. Hallituksen puheenjohtaja Vesa Salminen on luottamuksen kannalla.

Kotimaa
Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf
Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.YLE / Jani Aarnio

Kaupunginhallitus saattaa joutua maanantaina äänestämään kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin luottamuksesta. Lindelöfin luottamusta selvittäneen tilapäisen valiokunnan pitää toimittaa päätös asiasta tiistaihin mennessä.

Tilapäisen valiokunnan tehtävä oli selvittää, nauttiiko kaupunginjohtaja Lindelöf kaupunginvaltuuston luottamusta. Taustalla ovat muun muassa epäselvyydet kaupungin edustuskuluissa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, SDP:n Vesa Salminen on kaupunginjohtajan luottamuksen kannalla. SDP:n Pia Hurtta kertoo puoleen kannan olevan Lindelöfin ja Salmisen lausuntoesitysten takana.

Monissa puolueissa Salmisen kanta herättää kuitenkin närää.

- Olen närkästynyt siitä, että Salmisen kannassa ei ole huomoitu kokoomusta. Asiaa olisi pitänyt viedä taitavammin ja selkeämmin eteenpäin, sanoo kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja, sanoo kokoomuksen Rauli Ylimäki.

Kokoomus teki syksyllä aloitteen tilapäisen valiokunnan muodostamisesta kaupunginjohtajan luottamuksen tutkimiseksi, ja kokoomuksen Pasi Hirvonen uskoo, että asiasta joudutaan äänestämään maanantaina. Kriittisenä tilannetta tarkastelee myös perussuomalaisten Jorma-Kalevi Merivirta.

Tämä on valitettava tapaus, muttei yhtä ihmistä voi kaupungin taloudesta panna tilille.

Semi Lommi

- Puolueen kanta on vielä hakusessa, mutta kielteinen ilmapiiri luottamusta kohtaan kyllä on. Oma kantani on se, että on ihan naurettavaa tehdä mitään välilausuntoja, ennen kuin kaikki on selvitetty, Merivirta sanoo viitaten vielä selvittämättömään kuittijupakkaan, joka liittyy kaupunginjohtajan edustuskuluihin.

- Ensin pitäisi selvittää, onko rahankäytössä tapahtunut jonkinlainen rikos. Sitä ennen on typerää tehdä päätöksiä. Minä saatan äänestää maanantaina tyhjää, Merivirta puuskahtaa.

Vasemmistoliiton kanta luottamusasiaan on vielä avoinna.

- Kanta selvinnee maanantaina. Tämä on valitettava tapaus, mutta ei yhtä ihmistä voi kaupungin taloudesta panna tilille, sanoo vasemmistoliiton Semi Lommi.

Vihreiden kanta luottamusasiaan ei ole vielä selvillä.