1. yle.fi
  2. Uutiset

Lipeäkala on ennakkoluulottoman herkkua

Lipeäkala on joulunajan ruoka, joka vääjäämättä jakaa ihmiset kahteen leiriin. Keittiömestari Olli Karvonen kehottaa epäluuloisiakin kokeilemaan herkkua. Lipeäkalan valmistus vaatii tarkkuutta, mutta on pohjimmiltaan helppoa ja yksinkertaista. Katso keittiömestarin ohje tästä!

Kotimaan uutiset
Keittiömestari Olli Karvonen lipeäkalahyllyllä.
Keittiömestari Olli Karvonen muistuttaa, että lipeäkalapaketti kannattaa valita tarkkaan.Yle

Keittiömestari Olli Karvonen on henkeen ja vereen lipeäkalamies. Hän myöntää, että herkun valmistus vaatii oman keskittymisensä. Vaiva kuitenkin kannattaa.

- Kymmenessä minuutissa kala onnistuu tai sitten sen voi tietysti samassa ajassa tuhota, Karvonen nauraa.

Kaikki alkaa kaupan tiskiltä, missä lipeäkalapakkauksen valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

- Pakkaushan näyttää päältäpäin aina kauniilta, mutta se pitää kääntää myös toisin päin. Kalan pitää tuntua napakalta. On tärkeää valita mahdollisimman kiinteä pakkaus. Kala ei myöskään saa hölskyä pussissa. Selkäpalat ovat parasta osaa. Jos pääsee valkkaamaan, kannattaa toki valita priima päältä.

Valmistamiseen monta tapaa

- Yksi helppo tapa ensikertalaiselle on, että valmistaa kalan sen omassa pussissaan. Tekee pussiin kymmenkunta reikää, puristaa ylimääräiset vedet pois ja laittaa sen runsaaseen veteen kiehumaan. Kalan voi myös kääriä sideharsoon, Karvonen neuvoo.

Valmistuksessa tarvitaan lämpömittaria. Kun sisälämpö on 60 astetta, kala otetaan pois vedestä ja annetaan sen vetäytyä lihan tapaan.

- Kala kypsyy edelleen ja lopputulos on taatusti parempi kuin, jos se sattuisi olemaan liian pitkään kypsennyksessä. Lipeäkalalle 70 astetta on kriittinen raja. Jos se ylittyy, kala alkaa hajota. Silloin saatetaan pahimmassa tapauksessa tarvita reikäkauhaa, että saadaan kala evakuoitua keittoliemestä, Karvonen vitsailee.

Kymmenessä minuutissa kala onnistuu tai sitten sen voi tietysti samassa ajassa tuhota.

Olli Karvonen

Maustettu valkokastike täydentää maun

Kypsennyksen jälkeen kalasta poistetaan mahdollinen nahka ja sen päälle ripotellaan mausteeksi suolaa ja maustepuippuria. Kala tarjoillaan valkokastikkeen kera.

- Olemme kokeilleet myös ruotsalaista tulokulmaa eli olemme tehneet makeahkon sinappikastikkeen. Etikkaisesta ryytisinapista, jossa siis on kokonaisia sinapinsiemeniä, tulee pikkaisen happoa kastikkeeseen ja tummasokeri tai fariinisokeri tuo pyöreyttä makuun. Se maistuu melko kivalta lipeäkalan kanssa, joka muuten on aika hennon makuinen.

Lipeäkalan voi tarjoilla vaikkapa keitettyjen perunoiden tai juuresmuussin kanssa.

Lue seuraavaksi