Kirjoita jouluruno Runokalenteriimme – runoilija haastaa piikittelyyn

Yle Turun perinteinen Runokalenteri aukeaa taas. Runoja luetaan suorassa radiolähetyksessä Turun kauppatorilta arkisin kello 16.20.

Asko Lehtonen (Kirjailija)
Yle

Joulu on juhlan ja yhdessäolon aikaa. Joulu on monille toisaalta yksinäistä ja raastavaa aikaa. Toimittaja ja runoilija Asko Lehtonen uskoo, että juuri jouluun liittyvä tunteiden kirjo tekee juhlasta erinomaisen aiheen runoille.

- Joulurunossa lähtisin liikkeelle joulun tunnelmista ja mielikuvista. Runohan voi myös poiketa täysin omista tunnelmista. Runon pitää ennen kaikkea koskettaa lukijaa tai kuulijaa mahdollisimman vahvasti, Lehtonen sanoo.

Lehtonen kuitenkin muistuttaa, että tunteita käsittelevää runoa ei kannata kirjoittaa liian läpinäkyvästi.

- Joulurunossa kannattaa välttää sanaa joulu. Jos haluaa kirjoittaa vaikka suuresta ahdistuksesta, ei pidä käyttää runossa sanaa ahdistus. Asian pitää välittyä siitä tekstistä, Lehtonen toteaa.

Riimittelyä ei ole pakko vältellä

Yksi runojen perinteisimmistä tuntomerkeistä on riimittely. Lehtosen mielestä riimit istuvat ainakin joulurunoihin luonnollisesti.

Jouluruno voi tietysti ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin.

Asko Lehtonen

- Ihmisten muistamat joulutekstit ovat usein joululauluja, jotka ovat vahvasti rytmisiä ja riimitettyjä. Jos kirjoittaja on taitava riimittelijä, niin sen kuin riimittelee vaan.

- On hienoa lukea hyvää riimirunoa, jossa tekstin sisältö ja kieli pysyvät pääosassa. Riimittelyhän ei ole helppoa, kun kirjoittaja haluaa tekstiltään muutakin kuin osuvia riimejä, Lehtonen kertoo.

Jouluhumua on lupa piikitellä

Lehtonen itse haluaisi lukea tai kuulla humoristisia joulurunoja. Hänen mielestään varsinkin joulua hauskalla tavalla piikitteleville teksteille olisi tilausta.

- Jouluruno voi tietysti ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin.

- Joulussa on niin ilmeistä sellainen hengellisyyden ja kaupallisuuden ristiriita. Vaikka ajatus on ehkä vähän kulunut, olisi aiheessa sijaa joka vuosi uudelle piikittelylle, Lehtonen naurahtaa.

Kirjoita jouluruno päivän sanan pohjalta

Yle Turku raottaa jälleen perinteisen Runokalenterin luukkuja. Päivän avainsanan pohjalta kirjoitettuja lukijoiden runoja luetaan suorassa radiolähetyksessä Turun kauppatorilta arkisin kello 16.20.

Päivän sana kerrotaan Turun Radion aamulähetyksessä kello seitsemän jälkeen.

Kirjoita ensimmäinen runo kommenttikenttään tämän jutun alle. Ensimmäinen sana oli kiire.

Tähän mennessä avatut luukut löytyvät alla olevista linkeistä.