1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Taantuma nipistää vielä hellästi pikkujouluista

Taantuma ei ole vielä rankaissut kovalla kädellä pikkujouluja. Osa palveluyrittäjistä on huomannut hienoisia säästöpaineita, mutta esimerkiksi maakunnan teattereissa nautitaan täysistä saleista.

Kotimaan uutiset
Pikkujoulu.
Comstock

Satakuntalaiset teatterit myhäilevät kuin yhdestä suusta tyytyväisyyttään joulunalusajan vilskeeseen. Rauman kaupunginteatterin juuri pikkujouluajalle profiloitu Iltatähti -näytelmä on ollut menestys ja enää muutama prosentti paikoista on myymättä.

- Sadan prosentin täyttöastetta ei voi toivoa muualla kuin entisessä Neuvostoliitossa, joten olemme erittäin tyytyväisiä. Kiireisimmät varasivat paikkoja näytöksiin jo vuosi sitten, iloitsee teatterinjohtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo.

Porilainen Rakastajat-teatteri on houkutellut pikkujouluväkeä Pori! Miten tässä näin kävi? -komediallaan. Myynti on yllättänyt iloisesti ja luo turvaa tulevalle vuodellekin.

- Joulua edeltävä myynti on tärkeä osa vuoden tuloja. Lyhyessä sesongissa saamme turvattua taloutta ja yleensä nihkeään kevään ajan myyntiinkin voi suhtautua levollisemmin, summaa teatterinjohtaja Kai Tanner.

Ehostautumisesta säästetään

Yhtä ruusuisena ei näyttäydy tänä vuonna pikkujouluaika kampaamoille. 42 vuotta toimineessa Kokemäen Hiushoitolassa taantuma on jo pistetty merkille.

- Pikkujoulukampauksia on tehty tänä vuonna paljon vähemmän kuin ennen. Ja muutenkin tuntuu, että pikkujouluja järjestetään ylipäänsä tällä alueella viime vuosia vähemmän, toteaa kampaaja Kaarina Laiho.

Raumalaisessa ravintola Vanhan Rauman Kellarissa pikkujouluväkeä on riittänyt lähes viime vuosien malliin, mutta eräänlaista säästöliekkiä on ollut havaittavissa.

- Ehkä näkyy sellainen hienoinen säästäminen ruokien ja juomien valinnassa. Olemme muun muassa tehneet yrityksille ja järjestöille aiempaa enemmän tarjouksia pikkujoulupaketeista, kertoo ravintolapäällikkö Petri Lehtinen.

Sääkin vaikuttaa taksamittarien käyntinopeuteen

- Varmasti joidenkin ihmisten taksin käyttöön taantuma voi vaikuttaa, mutta ei sitä vielä mitenkään laajemmin huomaa. Enemmän meillä vaikuttavat vaikkapa säät. Jos on oikein kylmä ja huono sää, tilataan takseja. Jos taas on hyvä sää, ihmiset liikkuvat kävellen, kertoo Satakunnan Aluetaksin toimitusjohtaja Pertti Jokinen.

Pikkujouluaikaan taksimittarit raksuttavat kuumeisesti, mutta tiliä tehdään vähemmän kuin yleisesti luullaan.

- Kustannukset ovat nousseet huimaa vauhtia, eikä niitä ole saatu siirrettyä hintoihin. Muutenkin pikkujoulusesonki on taksiyrittäjien silmin varsin lyhyt, muutamien päivien ja tuntien pyrähdys, Jokinen toteaa.

Lue seuraavaksi