Yritysten verokikkailusta hurja lasku lokakuussa

Yritysten ja yhteisöjen maksaman yhteisöveron tuotto romahtaa tänä vuonna reilun viidenneksen eli noin miljardi euroa. Odotettua heikompaa kertymää selittää suurelta osin verotuksen kierrättäminen halvemman verotuksen maiden kautta.

talous
Tehtaan silhuetti ja veromerkki

Suomalaisten yritysten maksaman yhteisöveron määrä alkoi kutistua taantumavuonna 2008. Viiime vuonna suunta kuitenkin muuttui ja alamäki katkesi, kun yritysten Suomessa verotettava tulos kasvoi.

Vuonna 2010 yritysvero tuotti valtiolle 4,3 miljardia. Viime vuonna tuotto oli jo 5,2 miljardia euroa.

Tänä vuonna yhteisöveron tuotto yllätti Verohallinnon ylitarkastajan Ilkka Karjalaisen.

- Ennakko-odotuksiin nähden kertymä oli pienoinen pettymys. Nyt tammi-marraskuussa tuotto on tippunut itse asiassa 22 prosenttia. En olisi ollut näin yllättynyt, jos muutos olisi ollut toiseen suuntaa eli ylöspäin.

Taustalla verosuunnittelu

Vastoin odotuksia yhteisöveron tuotto on romahtanut tänä vuonna noin viidenneksellä 4,2 miljardiin euroon. Syynä ei ole pelkästään heikosti mennyt bisnes, vaan tuoton kutistumisen suurin yksittäinen tekijä on ollut jotain aivan muuta.

- Se johtuu pääosin ulkomaille maksetun veron hyvityksestä ja siinä on taas kyse kansainvälisen kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta, ylitarkastaja Ilkka Karjalainen sanoo.

Tässä on nimenomaan verosuunnittelusta kyse.

Ilkka Karjalainen

Verohallinnon mukaan pelkästään lokakuussa yrityksille palautettiin yhteensä 350 miljoonan euron edestä näitä niin sanottuja ulkomaille maksettujen verojen hyvityksiä.

Verottajan edustajalla on selvä näkemys siitä mistä tässä erässä on kyse.

- Ymmärtäisin niin, että tässä on nimenomaan verosuunnittelusta kyse, koko 350 miljoonan euron osalta. Eli verot maksetaan sinne, minne ne on halvempi maksaa, Karjalainen sanoo.