Koneen Säätiöltä merkittävä apuraha viittomakielten tutkimukseen

Kuurojen Liitto ja Humanistinen ammattikorkeakoulu ovat saaneet merkittävän apurahan suomalaisten viittomakielten sanakirjahankkeelle. Koneen Säätiön rahoituksella toteutettavan hankkeen tarkoituksena on tallentaa suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä.

Yle Uutiset viittomakielellä
Viittova henkiö kuvattuna takaa viistosta.

Kuurojen Liitto ja Humanistinen ammattikorkeakoulu ovat saaneet merkittävän apurahan suomalaisten viittomakielten sanakirjahankkeelle. Koneen Säätiö myönsi lähes 160 000 euroa kolmivuotiseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tallentaa suomalaista ja suomenruotsalaista viittomakieltä.

Perustettavat kaksi aineistopankkia tulevat olemaan kaikkien saatavilla ja ne palvelevat viittomakielen tutkimusta ja kielen käyttäjiä.

Hankkeen yhteydessä perustetaan kaksi tietopankkia, jotka palvelevat viittomakielen tutkimusta ja kielen käyttäjiä.

Niistä ensimmäinen on Suomalaisten viittomakielten tutkimuskorpus, johon siirretään jo olemassa olevaa materiaalia ja kerätään uutta materiaalia. Korpusta täydentää SignWiki-kansalaiskirjasto kummallekin viittomakielelle. Näihin tallennetaan eri toimijoiden jo olemassa olevaa aineistoa sekä korpuksen kautta syntyvää materiaalia ja uutta keruuaineistoa. Näissä kansalaiskirjastoissa käyttäjät voivat hakea tietoa viittomakielestä, mutta myös lisätä ja kommentoida aineistoa.