Toinenkin klassikko siirtyy Ylellä

Tuntemattoman sotilaan myöhäisempi esitysaika vei elokuvalta katsojia. Uusi kuvaohjelmalaki aiheuttaa myös Täällä Pohjantähden alla -elokuvan esitysaikaan muutoksia.

media

Ylen verkkosivuilla syntyi ennätyksellisen vilkas keskustelu, kun itsenäisyyspäivän klassikkoelokuvan, Tuntemattoman sotilaan, esitysaikaa myöhästytettiin ja siirrettiin Ylen Teema-kanavalle.

Yle siirsi Edvin Laineen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan alkamaan itsenäisyyspäivänä kello 17. Elokuva sai noin 100 000 katsojaa pienemmän yleisön kuin viime vuonna.

Viime vuonna elokuva esitettiin TV2:ssa kello 12.50 ja sitä katsoi noin 650 000 katsojaa. Eilen se keräsi lähes 488 000 katsojaa. Muutokset johtuvat siitä, että uusi kuvaohjelmalaki vaatii tiukempia otteita.

- Sijoittelut on tehty aiemmin ja nyt pitää tehdä ohjelmien esitysaikoihin sellaiset muutokset, että ne noudattavat uutta lakia, Ylen julkaisutoiminnan vastaava johtaja Ismo Silvo toteaa.

Ensi maanantaille suunniteltu Edvin Laineen Täällä Pohjantähden alla siirtyy myös toiseen ajankohtaan. Sen tilalla esitetään Miljonääri Monni.

"Mielensäpahoittajat voivat sammuttaa tv:n"

Netissä kohu Tuntemattoman sotilaan esittämisestä sai aikaan yhden vilkkaimmista keskusteluista, mitä netissä on käyty Ylen sivuilla. Siihen osallistuttiin kaikkiaan 586 kommentilla. Alla hieman keskustelun satoa.

Partamooses 4.12.

Kyllä sopii, ehdottomasti. Mielensä pahoittajat voivat painaa sellaista nappia, mikä jokaisesta tv:stä löytyy. Sillä voi sammuttaa tv:n.

Usein katsonut 5.12.

Missähän kohtaa Tuntematonta ihannoidaan sotaa? Olen lukenut kirjan monesti ja nähnyt molemmat elokuvat vielä useammin, enkä ole löytänyt ihannointia. Molemmat leffat ovat hyvinkin sodanvastaisia, kuten kirjakin.

Katsottu

Uutiskuvamateriaali on täynnä sotakuvaa ja väkivaltaa. Aikooko meku kieltää lapsilta myös uutisten ja ajankohtaisohjelmien seuraamisen?

hyväntahtoinen aurinko 4.12.

Itse asiassahan Tuntematonta pitäisi pitää sodanvastaisena kannanottona; elokuva ja kirja kertovat sodasta muutakin kuin sankariteot ja isänmaallisen paatoksen, toisin sanoen sen, että se sota oli sittenkin aika kamala juttu.

liika on liikaa 4.12.

Miksi tämä elokuva yleensäkään pitää esittää joka ikinen itsenäisyyspäivä? Talvisodasta on jo yli 70 vuotta, mutta Suomessa ei näköjään vieläkään "levy vaihdu", vaan itsenäisyys on vieläkin yhtä kuin talvisota.