1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norsunlannasta kuoriutuu yksi maailman kalleimmista kahvikupillisista

Uusi kahvilaji on vastaava kuin sivettikissan jätöksistä tehty huippukallis kahvi. Käymisprosessi norsun elimistössä saa aikaan maanläheisen ja hedelmäisen aromin, kertoo Black Ivory -kahvin kehittänyt Blake Dinkin.

Työntekijä poimi Black Ivory -kahviin käytettäviä kahvipapuja norsun lannasta norsutarhalla Pohjois-Thaimaassa 7. joulukuuta. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa norsut auttavat yhden maailman kalleimman kahvilajikkeen tuotannossa. Uusi eksoottinen kahvi tehdään kahvipavuista, jotka thaimaalaiset norsut ovat syöneet ja ulostaneet päivää myöhemmin.

Kahvin kehittäjän mukaan norsun suoliston toiminta saa aikaan ainutlaatuisen maun. Erikoisella metodilla tehtävä kahvi on yksi maailman kalleimmista kahvilajeista - kilohinta on 1100 dollaria.

Kahvi tuotetaan Thaimaan vuoristossa, Laoksen ja Myanmarin läheisyydessä. Black Ivory Coffeen kehittäjä Blake Dinkin kertoi, että kun norsu syö kahvin hedelmiä sen vatsahapot pilkkovat kahvin proteiinin, joka on kitkeryyden lähde.

- Lopputuloksena on kahvi, joka on pehmeää ilman tavallisen kahvin kitkeryyttä, Dinkin kertoi.

Norsulla kestää 15 - 30 tuntia sulattaa kahvin hedelmät, jotka hautuvat vatsassa yhdessä banaanien, sokeriruo'on ja muiden kasvikunnan tuotteiden kanssa ja luovat maanläheisen ja hedelmäisen aromin, Dinkin selvensi.

Kanadalaismies on sijoittanut 300 000 dollaria kahvin kehittämiseen.

Kofeiini ei imeydy norsuihin

Norsunlannasta luotu kahvi on samankaltaista kuin sivettikissan jätöksistä tehtävä Kopi Luwak -kahvi, joka on yksi kalleimmista kahvilajeista.

- Teoriani on, että luonnollinen käymisprosessi norsun suolistossa tuo kahviin aromeja, joita muissa kahveissa ei ole.

Kahvin hedelmiä syövät norsut elävät Golden Triangle Asian Elephant Foundation -suojelujärjestössä, jossa työskentelevät luonnonsuojelijat olivat alunperin huolissaan uuden kahvilajin vaikutuksesta norsuille.

Norsujen hyvinvoinnista vastaava John Roberts oli huolissaan kofeiinista.

- Mietin, eivätkö norsut ala käyttäytyä jännittyneesti tai jää koukuun kofeiiniin, Roberts sanoi.

Roberts on seurannut norsuja kahvintuotantoprosessin aikana. Hänen mielestään norsuille ei koidu minkäänlaista haittaa kahvin hedelmien syömisestä. Suojelujärjestö saa tällä hetkellä kahdeksan prosenttia kahvin myyntituloista, ja tulot käytetään lauman terveydenhuoltoon.

Ennen kuin Dinkin esitteli idean luonnonsuojelujärjestölle, hän työskenteli kanadalaisen eläinlääkärin kanssa. Eläinlääkäri otti eläintarhassa olevista norsuista verikokeita, jotka osoittivat, ettei norsuihin imeydy lainkaan kofeiinia kahvin hedelmien syömisestä.

Turisti joi Black Ivory -kahvia kahvimerkin perustajan Blake Dinkinin tarjoilemana Hua Hinissa Bangkokin lounaispuolella syyskuussa 2012. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Kupposen hinta on 50 dollaria

Kahvin korkea hinta selittyy sillä, että tarvitaan 33 kiloa kahvin hedelmiä tuottamaan kilo Black Ivory -kahvia. Vuoristoheimon naiset poimivat puhtaat Arabica-lajikkeen kahvihedelmät käsin, jonka jälkeen norsut syövät ne.

Norsun lanta kerätään, se avataan ja kahvin hedelmät kerätään. Perusteellisen pesun jälkeen hedelmät puristetaan kahvipapujen saamiseksi, ja pavut kuljetetaan gourmet-paahtimoon Bangkokiin.

Tällä hetkellä vain varakkailla maailmanmatkaajilla on mahdollisuus nauttia erikoisesta kahvista. Kahvi lanseerattiin marraskuussa, ja sitä voi nauttia luksushotelleissa Pohjois-Thaimaassa, Malediiveilla ja Abu Dhabissa. Kupin hinnaksi kertyy 50 dollaria.

Tästä huolimatta kahvi mene kuumille kiville. Ensimmäinen 70 kilon erä myytiin loppuun. Seuraavaksi Dinkin haluaa tuottaa kuusinkertaisen määrän seikkailunhaluisille kuluttajille. Mikäli kupposta mielii, voi sellaisen tällä hetkellä nauttia muun muassa luonnonsuojelujärjestön läheisyydessä olevassa huippuhotellissa.

Black Ivory -kahvin sivuille (siirryt toiseen palveluun)