Johanna Kykyri loistovireessä kohti MM-Moskovaa

Kälviäläinen tuorehko maratonin Suomen mestari Johanna Kykyri on kuluvana kautena hilannut itsensä elämänsä kuntoon. Jymy-yllätys syntyi marraskuun lopulla Firenzessä, missä Kykyri pusersi kauden kotimaisen kärkiajan ja henkilökohtaisen ennätyksellä maratonilla, 2.38.27. Samalla alittui Moskovan MM-kisojen tulosraja.

urheilu
Kälviäläinen maratoonari Johanna Kykyri.
Petra Haavisto / Yle

Tänä vuonna saavutetut huippuajat eivät tulleet tarjottimella Kälviän Tarmoa edustavalle, 32-vuotiaalle Kykyrille.

Takana on vuosien treeniputki, ja työn tulokset alkavat nyt näkyä.

- Olen juossut polvenkorkuisesta asti. Pieneltä paikkakunnalta kun olen kotoisin, niin metsissä juokseminen oli ainoa hupi, heittää Kykyri puoliksi huumorilla.

Määrätietoinen harjoittelu alkoi jo 12–13-vuotiaana. Silloin juoksijaisä alkoi rukata tytölle harjoitusohjelmaa ja sillä tiellä ollaan edelleen.

- Takana on pitkä ja hyvä pohjatyö eli viitisentoista vuotta harjoittelua. Tällä kaudella harjoitustunteja on kertynyt noin 700, eikä sekään ole edes mikään huippusaavutus, ynnää Kykyri.

Sen verran on uralla jo pituutta, että Kykyri on ehtinyt kertaalleen jo lopettaakin.

- Lukioaikoina treenaus loppui seinään. Olin ehkä vahvasti porukan vietävänä ja silloinen kaveripiiri ei ollut kovin urheilullinen. Kun en päässyt Kuortaneen urheilulukioon, niin into laski pariksi vuodeksi, Kykyri muistelee.

Mutta juoksijan palo jäi. Kykyri erehtyi jälleen kisoihin, ja päätös jatkamisesta oli helppo tehdä.

Kovaa ja vielä kovempaa

Marraskuinen Firenzen maraton sujui lähes täydellisesti. Kykyrin oma ennätys parani yli neljällä minuutilla. Sijoitus oli kolmas ja Johanna oli paras eurooppalainen koko joukossa. Silti tyytyväisyyteen ei voi jäädä kylpemään.

Siispä harjoitukset jatkuvat monipuolisina.

- Maratoni on päämatkani, joten sen mukaan treenataan. Kova harjoitus voi olla vaikkapa 15 kilometriä vauhtikestävyyttä tai sitten 10 kertaa kilometrin vetoja, Kykyri kertoo.

Jalkavaivat pakottavat kokeilemaan myös muita lajeja. Aerobisista harjoitusmuodoista Kykyri suosii hiihtoa, maantiepyöräilyä, rullahiihtoa, vesijuoksua ja uintia. Lihaskuntoharjoitukset vielä luonnollisesti päälle.

Tällä kaudella valmennuksesta vastaa oma aviomies. Välillä suhde toimii ja välillä tökkii.

- Läheisen metodeihin on helppo luottaa. Hankaluutena on lähinnä minun kovapäisyys. Mutta jos luotan häneen, saan yleensä parhaat tulokset, hymähtää Kykyri.

Perheenäidin ja huippu-urheilijan uran yhdistäminen luonnistuu kohtuullisesti. Urheilu on hyvä vastapainoa muulle tekemiselle.

- Vain yhteen asiaan keskittyminen ei kanna kauas. Toki omat jaksamisen rajat pitää tunnistaa, sanoo 4- ja 8-vuotiaiden lasten äiti.

Ja lenkiltä saapuu yleensä leppoinen Kykyri.

- Se tuulettaa päätä, vaikkei mitään suurta pohtisikaan.

Ensi kevään Moskovan MM-kisat olisivat Kykyrin uran ensimmäiset arvokisat. Täysin varmaa kisapaikka ei vielä ole, vaikka virallinen MM-tulosraja on saavutettu. Kykyri arvelee Suomen Urheiluliiton asettavan vielä korkeamman rajan.

- Muutama minuutti pitäisi vielä nykyisestä ennätyksestä nipistää, että kisapaikka Moskovaan aukenisi, uskoo Kykyri.