Jääkäreiden loppusota näkyy ja kuuluu

Kaartin jääkärirykmentin taisteluharjoitus järjestetään pääkaupunkiseudulla tällä viikolla. Loppusodaksi kutsuttu harjoitus käydään Tuusulan, Vantaan, Nurmijärven ja Helsingin alueilla.

Kotimaa
Kaupunkijääkärit harjoittelevat Lahdessa
Kristiina Lehto / Yle

Harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 1100 varusmiestä kouluttajineen. He liikkuvat alueella osin jalan, osin erilaisilla ajoneuvoilla, kertoo harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Hannu Koivisto Kaartin jääkärirykmentistä.

- Päiväsaikaan harjoitellaan pääosin metsäalueilla ja työajan jälkeisinä aikoina käytetään sovituilla tavoilla muutamia teollisuus- ja vastaavia alueita.

Harjoitus ei rajoita sivullisten liikkumista

Harjoitus voi aiheuttaa ympäristössä ylimääräistä melua. Joukot kuitenkin käyttävät ampumaharjoitustarvikkeita eli paukkupatruunoita rajatusti.

- Varsinaisia tulenkuvausräjähdysaineita tai savuja ei käytetä siviilialueilla tähän harjoitukseen liittyen. Sivullisille ei aiheudu vaaraa. Kouluttajat huolehtivat, että sivulliset huomioidaan kuulonsuojauksenkin kannalta, Koivisto lupaa.

Harjoitusjoukot eivät siis rajoita liikkumista alueella, mutta ulkopuolisia kehotetaan huomioimaan armeijan ajoneuvot liikenteessä.

- Toivomme, että ihmiset huomioivat panssariajoneuvo pasien liikkuminen maanteillä ja teillä. Ollaan varovaisia puolin ja toisin, Koivisto summaa.