Hyppää sisältöön

Suomalaismepit erimielisiä EU:n suunnasta

Yhtä mieltä parlamentaarikot ovat siitä, että EU:n nykymeno ei voi jatkua. Ratkaisuista vain ollaan erimielisiä.

EU:n huippukokous saa lähipäivinä käsiteltäväkseen kaksi ehdotusta EU:n tiivistämisestä.

Euroopan unionilla on käsissään komission puheenjohtajan José Manuel Barroson ja Euroopan neuvoston puheenjohtajan Herman van Rompuyn paperit. Molemmat kasvattaisivat EU:n valtaa talousasioissa ja veisivät sitä pois jäsenmailta.

Helsingissä perjantaina lehdistölounaalla toimittajia tavanneet suomalaiset europarlamentaarikot ovat erimielisiä siitä, mitä ehdotukset tarkoittaisivat ja tekisivätkö ne EU:sta liittovaltion.

Keskustan Anneli Jäätteenmäki painaisi jarrua.

- Nyt olisi aika pysähtyä ja miettiä, mihin Suomi haluaa EU:ta kehittää ja mihin Euroopan jäsenvaltiot haluavat sitä kehittää. Nyt mennään aivan liian nopeasti ja kansalaisilta pimennossa. Kukaan ei varmasti oikein hallitse tätä tilannetta, Jäätteenmäki sanoi.

Kokoomuksen Petri Sarvamaa puolestaan topputtelee, ja sanoo, että paperit ovat vasta luonnoksia, joita on turha dramatisoida.

- Ei ole tulossa mitään liittovaltiota, niin kuin se halutaan nyt ymmärtää. Suomi on lähtenyt EU:hun tietoisena siitä, että tämä on prosessi, joka on Euroopan yhdentymistä ja yhdessä asioiden hoitamista, Sarvamaa sanoo.

SDP:n Liisa Jaakonsaaren mielestä EU on jo liittovaltio, koska niin suuri osa lainsäädännöstä tulee EU:sta.

- Jos valinta on se hajoaako unioni vai tiivistyykö se, niin minä olen tiivistymisen kannalla, Jaakonsaari toteaa.

.
.