1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lyonissa poljetaan puhtia juhlavaloihin

Lyonin kaupunki loistaa kirkkaana neljän päivän ajan. Valon juhlan juuret ulottuvat 1600-luvulle.

Kulttuuri
Ihmisiä valofestivaaleilla valotaideteoksen ympärillä.
Nelipäiväinen juhla houkuttelee Lyoniin neljä miljoonaa vierasta.

Lyonissa Ranskassa vietetään parhaillaan jokavuotista Fête des lumières -valojuhlaa, joka houkuttelee kaupunkiin miljoonia ihmisiä. Tällä kertaa tarjolla on hohteen lisäksi myös kuntoilua: valot saavat energiansa, kun katsojat polkevat uutterasti kuntopyöriä.

Fête des lumières on satojen vuosien ikäinen lyonilainen jouluperinne. Aina 1600-luvulta asti ihmiset ovat laittaneet laittavat kynttilöitä ikkunoihinsa joulukuun 8. päivänä kunnianosoituksena Neitsyt Marialle. Perinteellä oli vakava alku: Lyonia koetteli rutto, ja kynttilöitä sytyttämällä kaupunginisät anoivat Mariaa säästämään kaupungin.

Yhä suuremmaksi tapahtumaksi perinne alkoi muuttua 1850-luvulla, kun Fourvièren basilikan viereen pystytettiin Neitsyt Marian patsas, jonka ympärillä juhlittiin neitseellistä sikiämistä.

Sähkövalojen myötä juhla on muuttunut yhä kirkkaammaksi. Loistavimpana rakennuksensa sateenkaaren väreissä hohtaa juuri Fourvièren basilika, ja suurin valoshow on Terreaux'n aukiolla, jossa juhlitaan Jeesuksen syntymää.

Nelipäiväinen juhla houkuttelee Lyoniin neljä miljoonaa vierasta. Tapahtumat huipentuvat 8. päivänä kulkueeseen, jossa tänäkin päivänä sytytetään kynttilöitä Marialle.