1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Makeisia myydään kalliimmallakin

Suomalaisilla näyttää riittävän karkkirahaa. Vaikka makeisveroa vielä kovennettiin tämän vuoden alusta, makeanhimo vei voiton.

Kuva: Frank Rumpenhorst / EPA

Karkkipäivistä tingittiin vain viime vuoden ajan.

Karkkikauppa palautui tänä vuonna makeisveroa edeltäneisiin myyntimääriin. Kuluttajat valitsivat karkeissa pihtaamisen sijaan vanhat mässäysmäärät kalliimpaan hintaan.

- Vuonna 2011 suuri muutos hinnoissa vaikutti, että markkina tuli alas viitisen prosenttia, kertoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad.

- Ehkä kuluttajien tottumus hintatasoon on ollut elvyttämässä hieman parempaan suuntaan verrattuna viime vuoteen.

Vähittäiskaupassa S-ryhmä kertoo, että makeisia myytäisiin tänä vuonna kolme prosenttia enemmän kuin 2010 eli aikana ilman sokeriherkkujen haittaveroa.

Fazer laskeskeli veron saapuessa, että se tuntuisi enemmän karamelleissa kun suklaassa. Vero nosti kilohinnoiltaan edullisempien karkkien hintaa suhteessa enemmän kuin suklaan.

- Sokerimakeisten myynti on pienentynyt ja suklaan myynti on suhteessa noussut. Irtomakeisten ja makeispussien myynti pieneni melko paljon vuonna 2011 ja ei ole palannut entiselle tasolle. Suklaan kohdalla kehitys on ollut tasaisempi, Lindblad laskee.

Makeisverottaja vie kolme suklaapalaa

Vuoden 2012 alusta laskien makeisvero on ollut 95 eurosenttiä kilolta. Fazerin sinisestä levystä vero vastaa markettihinnoin kolmea suklaapalaa.

Valtio käärii makeisverosta tänä vuonna ennakoidusti melkein 200 miljoonan euron tulot - siinä mielessä veroa voi pitää toimivana. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija myös huomauttaa, että suomalaisilla näyttää riittävän karkkirahaa eikä kenenkään liene tarvinnut veron vuoksi vähentää herkuttelua.

Toiselta kannalta katsottuna veroa voi moittia.

- Jos veron perusteena oli ohjata kulutuskäyttäytymistä, sen perusteella tämä vero ei ollut kovinkaan onnistunut. Kysyntä ei kovin paljon reagoinut hinnanmuutoksiin, tutkija Olli Ropponen sanoo.

Valtiovarainministeriössä kaavaillaan seuraavaksi sokeriveroa, joka laajentuisi karkki-, jäätelö- ja limsahyllyiltä kekseihin ja sokerisiin jugurtteihin. Sokerivero tulisi näillä näkymin voimaan 2014 tai 2015.