1. yle.fi
  2. Uutiset

Influenssarokotteen tehosta kiistellään

Kausi-influenssarokotetta on otettu tänä vuonna Suomessa selvästi aikaisempaa vähemmän. Amerikkalaistutkijoiden mukaan rokotteen suojaa on liioiteltu, mutta hekin suosittelevat rokotteen ottamista.

terveys
Henkilö niistää nenäänsä.
Arja Lento / Yle

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan influenssarokotteen tehoa on selvästi liioiteltu eikä yli 65-vuotiaista ole pätevää tutkimustietoa. Tähän asti rokotteen on kerrottu tehoavan jopa yhdeksään kymmenestä terveestä ihmisestä.

Yhdysvalloissa Minnesotan yliopiston tutkijat arvioivat influenssarokotteen tehoa 40 vuoden aikana tehdyistä tutkimuksista. He tulivat Independent-lehden mukaan siihen tulokseen, että kausi-influenssaan tarkoitettu rokote antaisi suojan vain 59 prosentille terveistä aikuisista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asiantuntijalääkäri Ulla Elonsalon mukaan teho on kuitenkin parempi.

- Teho terveillä aikuisilla on hyvä, se estää noin 7 - 9 influenssaa kymmenestä. Pienillä lapsilla se estää 6 - 9 tapausta kymmenestä.

Minnesotalaisen tutkimusryhmän mukaan influenssarokotteen suojaa on kaiken kaikkiaan suuresti liioiteltu ja viranomaiset antavat suojasta väärää tietoa. Tutkijat haluaisivat tehokkaamman rokotteen.

"Rokote kannattaa edelleen ottaa"

Elonsalo sanoo, että erityissairaiden rokotetehosta tarvittaisiin lisätietoa ja myöntää, että rokote antaa suojan vain puolelle yli 65-vuotiaista. Minnesotalaisryhmän mielestä taas yli 65-vuotiaista ei ole edes olemassa pätevää tutkimustietoa.

- Rokote ei mielestäni ole yliarvostettu. Sillä pystytään estämään merkittävästi vakavia sairastumisia ja ikäihmisten joutumista laitoshoitoon.

Tänä vuonna flunssapiikin haku on jäänyt monilla paikkakunnilla jopa lähes puoleen aikaisemmista vuosista, mahdollisesti rokotteeseen liittyvän narkolepsiaepäilyn vuoksi.

Jopa minnesotalaislääkärit kehottavat kritiikistään huolimatta ottamaan flunssarokotteen. Niin myös asiantuntijalääkäri Ulla Elonsalo.

- Kyllä kausi-influenssarokote kannattaa edelleen ottaa, nimenomaan riskiryhmät olisi tärkeä rokottaa. Liiallisen turhan pelon takia ei rokotetta kannattaa jättää ottamatta.

Influenssan lääketieteellisiin riskiryhmiin (siirryt toiseen palveluun) kuuluvat henkilöt, joiden terveyttä influenssan sairastuminen oleellisesti uhkaa.

Lue seuraavaksi