”Elokuvien ikärajojen pitäisi olla suosituksia”

Elokuvien lähetysaikojen sääntely lailla on keinotekoista, sanoo elokuvateatteriliiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen. Hänen blogikirjoituksensa aloitti todennäköisesti tapahtumaketjun, jonka seurauksena Yle siirsi Tuntemattoman sotilaan lähetysaikaa.

Kotimaa
Jussi Jurkka, Reino Tolvanen and Kale Teuronen in the movie The Unknown Soldier
Jussi Jurkka, Reino Tolvanen ja Kale Teuronen elokuvassa Tuntematon sotilas.Suomen Filmiteollisuus

Elokuvateatteriliiton sekä elokuvatoimistojen liiton toiminnanjohtaja Tero Koistinen ihmetteli 3. joulukuuta julkaisemassaan blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun)Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan lähetysaikaa Ylellä.

Todennäköisesti blogista alkunsa saanut keskustelu herätti mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus Mekun, joka määräsi sakon uhalla Ylen siirtämään elokuvan myöhemmäksi.

Koistinen sanoo yllättyneensä Tuntemattoman sotilaan lähetysajasta noussutta valtavaa julkista keskustelua.

- Ihmettelin sosiaalisessa mediassa ääneen, miten Yleisradio voi näyttää tuohon aikaan K-12-elokuvaa. Kummallista ei ollut Tuntemattoman sotilaan näyttäminen päivällä vaan se, että Yle näytti rikkovan tekemiään sopimuksia.

"Kellonaikarajoitukset ovat keinotekoisia"

Helsingin Sanomien toimittaja Veli-Pekka Lehtonen arveli tänään näkökulmassaan (siirryt toiseen palveluun), ettei kohu syntynyt sattumalta ja piilokritiikki kohdistui ensisijaisesti kuvaohjelmalakiin, joka astui voimaan tämän vuoden alussa.

- Blogikirjoituksen tarkoitus oli ääneen ihmettely, ei sillä ollut mitään kohdetta, vaikka toki kuvaohjelmalakiin liittyy monia ongelmia, sanoo Koistinen.

Hänen mukaansa lain suuri ongelma on se, että esimerkiksi lähetysaikoja koskevat rajoitukset koskevat vain vapaita televisiokanavia ja elokuvateattereita.

- Maksulliset tv-kanavat voivat näyttää mitä tahansa, mihin aikaan tahansa, ja onhan meillä internet, joka ei kelloaikoja kysele. Aika keinotekoisia nuo kellonajat ovat.

”Kieltopolitiikka koskee vain harvoja”

Uuden kuvaohjelmalain myötä lähes kaikki sallitut elokuvat ovat muuttuneet tai muuttumassa ikärajallisiksi, mikä on käytännössä lopettanut vauvakinot elokuvateattereissa, kertoo Tero Koistinen.

- Laki ei toteuta sille annettua välineneutraaliuden tavoitetta. Elokuvaa kohdellaan eri tavalla, tuleeko se televisiosta, maksullisesta televisiosta, elokuvateatterissa, myydäänkö se dvd:nä, katsotaanko verkossa. Laki pyrkii rajoittamaan vain niitä, joita se pystyy – välittämättä siitä yli 90 prosentista, joita se ei pysty rajoittamaan.

Toisin kuin sananvapauteen perehtynyt oikeustieteen tohtori Riitta Ollila, Koistinen ei löydä Mekun toiminnasta huomautettavaa.

- Meku toimii niin kuin laki määrää. Mekun toiminnassa ei ole mitään kummallista, se on laki, joka näitä rajoituksia asettaa ja mekulaiset toimivat virkavastuulla, hän sanoo.

"Ehkä keskustelu tuo muutoksia"

Koistisen mukaan nykyisen lain ensimmäisissä versioissa elokuvien ikärajat olisivat olleet suosituksia ehdottomien kieltojen sijasta.

- Elokuva-ala haluaa, että ikärajat ovat olemassa, koska kukaan ei halua ikäviä kokemuksia lapsille elokuvista, tai kenellekään. Mutta se, millä tavalla lainsäätäjä haluaa, että näitä ikärajoja käytetään, on sitten toinen juttu. Ikärajojen pitäisi olla suosituksia, koska kieltomalli rajoittaa vain niitä, joita pystytään kontrolloimaan.

Eduskunta arvioi uuden kuvaohjelmalain vaikutuksia todennäköisesti ensi vuonna. Nähtäväksi jää, vaikuttaako Tuntemattoman sotilaan lähetysajasta alkanut keskustelu lakiin.

- Näillä myrskyillä on tuppaa toisinaan olemaan aika lyhyet jäljet mutta toivotaan. Toivottavasti tämä keskustelu jatkuu ja lakiin tulee muutoksia, sanoo Koistinen.