1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kamera tallensi harvinaisen villin lumileopardin Tadzikistanissa

Lumileopardit pysyvät luonnossa yleensä katseilta piilossa. Pamir-vuoristossa kallionkielekkeellä sijaitsevaan kameraan tallentuneet kuvat voivat olla todiste elinvoimaisesta populaatiosta, tutkijat sanovat.

luonto
Lumileopardi

Kuvia villeinä elävistä lumileopardeista, emosta ja kahdesta poikasesta, on tallentunut tutkijoiden kameraan Pamir-vuoristossa Tadzikistanissa.

Panthera-luonnonsuojelujärjestön tutkijoiden mukaan saadut kuvat todistavat, että alueella on mahdollisesti elinvoimainen joukko lumileopardeja, vaikka niitä metsästetään siellä.

Lumileopardeja nähdään harvoin luonnossa. Pamir-vuoristossa Tadzikistanissa niitä uskotaan olevan noin 300, kun koko Keski-Aasiassa niitä olisi jopa 7 000.

Kallionkielekkeellä sijaitsevan kameraan tallentui yllättävä lähikuva, kun lumileopardiemo kävi tutkimassa kameraa. Hiukan myöhemmin kuvissa näkyy kaksi poikasta, jotka näyttävät leikkivän kielekkeellä.

Lumileopardikantaa verottavat metsästys ja elinalueiden kaventuminen. Kuvatodisteet alueella elävistä lumileopardeista ovat kuitenkin hyvä merkki lajille. Kuvausalueen uskotaan olevan käytävä pohjoisen ja eteläisen lumileopardikannan välillä.

Villien lumileopardien elämästä ei tiedetä paljoa. Vaikeassa maastossa tiedon kerääminen on hankalaa, joten tutkijat käyttävät vuorille asennettuja kameroita. Panthera-ryhmällä on Pamir-vuorilla 40 kameraa.

Erittäin uhanalaiset kissaeläimet eivät usein osu kuviin, mutta kun niin tapahtuu, se on tutkijoiden mukaan kuin ennenaikainen joulu.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi