1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oras Tynkkynen: Dohassa otettiin neljä askelta sadasta

Ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen kuvailee Kioton ilmastosopimuksen jatkokautta merkitykseltään mitättömäksi, muttei silti tuomitse Dohan ilmastokokousta täysin turhaksi.

Kotimaan uutiset
Oras Tynkkynen.
Oras Tynkkynen.Jyrki Lyytikkä / Yle

YK:n pariviikkoinen ilmastokokous Qatarin Dohassa on päättynyt laihoin tuloksin. Yli 200 valtion edustajat saivat sovittua Kioton ilmastosopimuksen jatkamisesta vuoteen 2020, mutta päätös on käytännön vaikutuksiltaan olematon.

Koska esimerkiksi Kanada, Japani ja Venäjä jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle eikä Yhdysvallat ole sen piiriin koskaan kuulunutkaan, uusi sopimus kattaa vain 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

- Merkitys onkin ennen kaikkea symbolinen: kehitysmaille on tärkeää säilyttää ainoa sitovia päästövelvoitteita teollisuusmaille asettava sopimus, kirjoittaa ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen Dohan tuloksia arvioivassa blogitekstissään (siirryt toiseen palveluun).

Eniten kärsivät pettyivät

Kokouksen merkitys jäi todella hyvin symboliseksi, sillä teollisuusmaat eivät saaneet sovittua edes sitä, miten jo aiemmin luvattu 100 miljardin tuki ilmastonmuutoksesta kärsiville kehitysmaille toteutetaan tulevina vuosina.

Myös merenpinnan nousua pelkäävien pienten saarivaltioiden ryhmä on ilmaissut syvän pettymyksensä Dohan kokouksen tuloksiin.

- Luotimme siihen, että kehittyneet maat todellakin lunastaisivat ne lupaukset, mitä aiemmissa kokouksissa on tehty, sanoi ryhmän tiedottaja Tony De Brum eilisessä tiedotustilaisuudessa.

Ilmastoasiantuntija Oras Tynkkynen ei kuitenkaan pidä kokousta täysin turhana.

- Jos matka uuteen ilmastosopimukseen on sata askelta, Dohassa otettiin niitä ehkä neljä. Se on harmillisen vähän, mutta ainakin askeleet ovat oikeaan suuntaan, hän kirjoittaa.

Jatko on hämärän peitossa

Maailma jää odottamaan tulevien ilmastokokousten antia.

- EU sai painettua uuden sopimuksen työohjelmasta varsin kunnianhimoisen, eli vuonna 2015 tehtävää kaikkia koskevaa päästövähennyssopimusta valmistellaan nyt lähivuosina määrätietoisesti, sanoo ympäristöministeri Ville Niinistö.

Koko maailmaa koskevan ilmastosopimuksen pitäisi valmistua vuonna 2015 ja astua voimaan vuonna 2020. Dohassa valtiot saivat sovittua neuvotteluiden jatkosta, mutta tulevan sopimuksen suuntaviivatkin ovat vielä hämärän peitossa.

- Kyllähän se on tosiasia, että YK:n ilmastokokousjärjestelmä on todella kankea vastaamaan siihen tieteen realiteettiin, että ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle kahteen asteeseen edellyttää nopeita ilmastotoimia, Niinistö myöntää.

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters