Jari Tervo: Bunga, bunga

Olen seurannut Silvio Berlusconin poliittista ja taloudellista uraa kohta kaksi vuosikymmentä. Siksi en yllättynyt, kun hän ilmoitti viikonloppuna palaavansa politiikkaan. En yllättynyt, koska mikään hänen urassaan tai persoonassaan ei enää yllätä.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Silvio selvisi siitäkin, kun häntä lyötiin Milanon tuomiokirkolla päähän. Se oli pienoismalli, mutta tuskinpa hänelle olisi käynyt kuinkaan, vaikka häntä olisi humautettu alkuperäisellä tuomiokirkolla.

Silvio on mauttomuudessaan ja groteskiudessaan felliniläinen hahmo ilman kuuluisan italialaisen elokuvaohjaajan töihin kuuluvaa surumieltä. Sen tilalla on mahtipontisuus.

Silvio pulpahtaa aina paskalammen pintaan kuin korkki, ruusulta tuoksuen, sutkauksia laukoen.

Silvio Berlusconin, tämän milanolaisen huijarin, kyky selviytyä kriiseistä ja skandaaleista on ilmiömäinen. Hänen syntilistansa riittäisi tuhoamaan kymmeniä poliittisia uria, mutta Silvio pulpahtaa aina paskalammen pintaan kuin korkki, ruusulta tuoksuen, sutkauksia laukoen.

Hän on useampaan kertaan kutsunut Yhdysvaltain presidenttiä ”päivettyneeksi”. Se on huumoria.

Silvio aloitti uransa pölynimurikauppiaana. Italia olisi nykyisin paljon puhtaampi paikka, jos hän olisi pysynyt alkuperäisessä ammatissaan.

Yökerhoissa ja risteilylaivoilla hän lauleskeli iskelmiä kartuttaen näin pääministerille niin tarpeellista arvovaltaa.

Silvio loi kiinteistöbisneksellä omaisuuden. Nykyisin hänen miljardien eurojen arvoinen rahaimperiuminsa ulottuu mediasta ja mainonnasta ruokaan ja rakentamiseen.

Silvion maailmassa kommunisteja ovat ne, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä.

Hänen liiketoimiensa alkupääoman lähdettä on arvuuteltu niin kauan kuin Silvio on julkisuudessa loistanut. Jotkut ovat epäilleet mafian rahoittaneen häntä, mutta Silvio on kiistänyt epäilyt jyrkästi.

Mafialla menee Italiassa muutenkin huonosti. Sen päivät ovat luetut kolmessa viikossa. Siitä on meillä entisen pääministerin sana. Silvio lupasi kolme vuotta sitten radiohaastattelussa murskata mafian vuoteen 2013 mennessä.

Silvio ryhtyi politiikkaan vuonna 1994. Hänen tarkoituksenaan oli ”lyödä kommunismi”. Se oli mielenkiintoinen paalutus, kun muistaa, että Neuvostoliitto oli jo muutamaa vuotta aikaisemmin lyönyt itse itsensä, tarvitsematta juuri lainkaan ulkopuolista apua.

Silvion mielestä kommunisteja vilisee italialaisessa yhteiskunnassa siellä sun täällä. Hän harvoin tarkoittaa ”kommunistillaan” varsinaista kommunistisen järjestelmän kannattajaa.

Tuskin koskaan on politiikkaa ja urheilua sotkettu toisiinsa näin surullisesti.

Silvion maailmassa kommunisteja ovat ne, jotka ovat hänen kanssaan eri mieltä. Siksi Silvio käy kommunismin vastaista sotaa vielä vuosikymmeniä sen jälkeen kun se tosiasiassa sodittiin.

Silvio otti Forza Italia -puolueelleen nimen omistamansa AC Milan -jalkapalloseuran kannattajien laulusta. Tuskin koskaan on politiikkaa ja urheilua sotkettu toisiinsa näin surullisesti.

Silvio ilmoitti palaavansa Italian pääministeriksi AC Milanin harjoituskentän edustalla. Nykyisin Berlusconin puolueen nimi on vähintään yhtä populistinen kuin puolueen alkuaikoina: Vapauden kansa.

Silvio Berlusconin tapaista viilettäjää ei pitäisi missään nimessä päästää kunnantalon vahtimestaria vastuullisempaan poliittiseen virkaan. Ensi vuonna hänet valitaan jälleen kerran Italian pääministeriksi.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija