1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talouskriisi vie tilaa ilmastonsuojelulta

Monen ilmastoasiantuntijan mielestä ilmastonmuutoksen torjunta on aivan liian hidasta. Muun muassa talouskriisin nähdään syövän tilaa ilmastokeskustelulta.

Kotimaan uutiset
Savupiipuista nousee sankasti savua.
Reuters-TV

Helsingin yliopiston akatemiaprofessorin Markku Kulmalan mielestä nykyinen tahti ilmastonmuutoksen torjumiseksi ei riitä.

- Aika heikolta näyttää tällä hetkellä. Toisaalta pitäisi saada selkeitä päätöksiä siitä, että päästöt alkaisivat vähenemään tai ainakin niiden kasvu pysähtyisi, mutta sellaista ei ole näköpiirissä maailmanlaajuisesti, Kulmala toteaa.

Moni pettyi eilen päättyneen Dohan ympäristökokouksen tuloksiin. Päästöjä rajoittava Kioton sopimus sai jatkoa, mutta moni merkittävä maa jäi ulkopuolelle ja päästövähennykset pieniksi. Ympäristöjärjestöjen mielestä neuvotteluissa on edetty liian hitaasti.

- Tällä hetkellä ilmastoneuvottelut etenevät liian hitaasti. Liian vähän tapahtuu. Se on kuin yrittäisimme puhaltamalla pysäyttää lähestyvää pikajunaa, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius sanoo.

Neuvotteluihin tullaan liian vähin eväin

Muutama vuosi sitten ilmastonmuutoksen torjunta oli julkisessa keskustelussa jatkuvasti esillä ja optimismia oli ilmassa. Akatemiaprofessorina sekä kansallisen ilmastopaneelin puheenjohtajana toimiva Markku Kulmala pitää tilannetta nyt ilmaston kannalta ehdottomasti huonompana. Silti ilmastonmuutoksesta keskustellaan nyt vähemmän.

- Siinä on varmaankin pientä turhautumista, kun juuri mitään ei ole tapahtunut. Maailmalla ei myöskään ole selkeää johtajuutta, että tälle tehtäisiin jotain, Kulmala sanoo.

Luonto-Liiton mukaan tilanne oli nykyistä valoisampi kolme vuotta sitten, Kööpenhaminan ilmastokokouksen alla.

- Ennen Kööpenhaminaa tilanne näytti siltä, että kansainvälinen sopimus voidaan saavuttaa. Nyt tilanne on selvästi heikompi, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius sanoo.

- Talouskriisi varmaan syö osittain sitä keskustelua. Julkisuuteen ja poliittiseen päätöksentekoon ei mahdu kovin monta teemaa kerrallaan, Stranius jatkaa.

Maan ystävien ilmastokampanjavastaava Laura Meller arvioi, että päätöksiä ei saada aikaan, sillä ilmastoneuvotteluihin tullaan liian vähin eväin.

- Maat eivät tule neuvottelupöytään riittävin sitoumuksin ja valmiuksin sitoutua omalta osaltaan ilmastonmuutoksen torjuntaan. Se on ollut olemassa koko sen ajan, kun ilmastosopimuksesta on neuvoteltu, Meller sanoo.

Lue seuraavaksi