1. yle.fi
  2. Uutiset

Nettikeskustelijoiden mopoissa yhä pitelemistä

Asiantuntija ennustaa verkkokeskustelun jakautuvan selkeämmin kahtaalle - toiset verkkolehdet profiloituvat asiallisina foorumeina ja toisilla saa esittää mielipiteitä vapaammin.

media
Mies tietokoneen äärellä.
Nettikeskustelun taso harmittaa sen laillisuutta valvovia ammattilaisia.Jyrki Lyytikkä / Yle

Internetin avoimien keskustelufoorumien ylläpitäjillä on edelleen suuria vaikeuksia pitää keskustelut hyvän maun tai jopa laillisuuden rajoissa. Foorumeilla sallitaan kielenkäyttöä, joka koettelee monenlaisia hyväksyttävyyden rajoja.

Suomen suurimman verkkomedian Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) palstoilla sosiaalipummiksi ja narkkariksi leimaaminen, hulluksi nimittely ja muu haukkuminen ylittää keskusteluista vastaavan päätoimittajan mielestä sallitun rajan - tosin juuri ja juuri.

- Jos joku kirjoittaa perussuomalaisista, että he ovat juoruämmiä, ehkä se ei ole sivistyneintä mahdollista ilmaisua. Mutta kansalaiskeskustelussa kai sinne tällainenkin puheenvuoro voi mahtua, pohtii kustantaja Kari Kivelä Iltalehdestä.

Iltalehdessä keskusteluja moderoivan Toni Kivisen mukaan suurin osa keskustelusta on asiallista.

Rajanveto vaikeaa

Viestintäoikeuden dosentti Päivi Tiilikka arvioi moderoinnin tiukkuuden vaihtelevan niin paljon, että osalla palstoista poistetaan vain ilmeiset lainvastaisuudet - jos niitäkään.

Keskustelun taso puuduttaa välillä alan ammattilaisetkin. Esimerkiksi nettipoliisi Marko Forss luonnehtii Hommafoorumia ennakkoluuloiseksi silmät kiinni jankkaamiseksi.

Parempaan suuntaan kuitenkin on menty, väittää Iltalehden kustantaja Kari Kivelä.

- Uskaltaisin sanoa, että se [keskustelu] on asettunut paremmin uomiinsa. Ylilyöntejä sattuu selvästi harvemmin.

Kanteluita edelleen runsaasti

Median itsesääntelyelimessä Julkisen sanan neuvostossa pudistetaan päätä, sillä neuvostolle Iltalehdestä tehdyt kantelut ovat iso ongelma. Sääntelyn lisääminen on kuitenkin vaikeaa juttu, kun vastassa on perustuslaillinen sananvapaus.

Päivi Tiilikka ennustaa, että tulevaisuudessa keskustelu jakaantuu vielä selkeämmin kahtaalle: asiallisiin sekä nykyistä vieläkin ronskimpiin foorumeihin.

Lue seuraavaksi