Hyppää sisältöön

Joulupuu on varastettu, mutta poliisi ei (vielä) ole ovella

Joulukuusten varastaminen kuuluu vuodesta toiseen suomalaiseen "jouluperinteeseen". Esimerkiksi Kanta-Hämeen poliisille ilmoitetaan vuosittain muutamia kuusivarkauksia.

Luonnollisesti metsässä kasvanut joulukuusi on vielä tärkein joulupuu. Kuva: Sari Törmikoskii / Yle

Kanta-Hämeen poliisista komisario Ilkka Iivari kertoo, että kuusivarkaudet ovat jokajouluinen ongelma. Vuonna 2009 varas vei Hämeenlinnassa pihalla olleen joulukuusen peräti koristeineen päivineen, hän muistelee.

Esimerkiksi perjantain ja lauantain välisenä yönä pitkäkyntinen oli vienyt viidenkympin myyntihintaisen kuusen kuusenmyyjältä Hämeensaaren myyntipaikalta.

Poliisin tiedotteessa annetaan vielä varmemmaksi vakuudeksi myös varastetun kuusen tuntomerkit: vihreä, kartionmuotoinen, noin parin metrin pituinen, neulaset vielä tallessa.

- Tämähän on miljoonaluokan juttu, kun kuusessa on miljoona neulasta, naurahtaa Iivari.

Kuusivarkauksista ilmoittavat niin metsänomistajat kuin muutkin kansalaiset, ja internet on tehnyt ilmoittamisen entistä helpommaksi. Paikoin maanomistajat myös vartioivat metsiään ennen joulua estääkseen kuusivarkaudet. Joulukuusen varastaminen toisen metsästä on rikos siinä kuin mikä tahansa muukin varkaus.

Iivarin mukaan kuusivarkaiden lisäksi myös näpistelijät aktivoituvat ennen joulua. Ehkä varastetun kuusen alle kerätään siis lahjatkin laittomasti.