Kuusankosken betonipylväät murskaksi pala kerrallaan

Kiisteltyjen betonipylväiden purkaminen alkoi maanantaina Kuusankoskella. Kymmenestä suurjännitepylväästä neljä jää vielä seisomaan Kymijoen varteen.

Kotimaa
Purkukoneella oli vaikeuksia yltää betonipylvään huipulle maanantaina.
Purkukoneella oli vaikeuksia yltää betonipylvään huipulle maanantaina.Yle / Juha Korhonen

Kuusankoskella Kymijoen varrella sijaitsevien suurjännitepylväiden purkaminen alkoi maanantaina. Kymmenestä pylväästä on määrä purkaa kuusi tammikuun loppuun mennessä. Neljä säilytettävää pylvästä sijaitsevat lähellä Kuusankosken keskustaa, hotelli Sommelosta länteen päin.

Kuusankoski-Seura on puolustanut 1940-luvun lopussa rakennettujen betonipylväiden säilyttämistä ponnekkaasti. Seuran sihteerin Pekka Mauno myöntääkin, että purkutöiden seuraaminen vierestä saa hänet surulliselle mielelle. Hänen mielestään pylväät ovat erottamaton osa Kuusankosken maisemaa.

- Pylväät ovat osa Kuusankosken ja koko Suomen teollisuushistoriaa. Samalla ne edustavat myös betonirakentamisen historiaa, Mauno toteaa.

Purkamista on perusteltu pylväiden heikolla kunnolla ja turvallisuusriskillä. Tosin yli kymmenen vuotta sitten tehdyn tutkimuksen perusteella pylväät ovat ikäänsä nähden hyvässä kunnossa.

Tekninen lautakunta ehti jo päättää kaikkien kymmenen betonipylvään purkamisesta. Ennen Kouvolaa purkupäätöksen oli ehtinyt tehdä myös entinen Kuusankosken kaupunki.

Rakennusvalvontapäällikkö päätti kuitenkin säästää osan pylväistä, tutustuttuaan ensin useaan asiaan liittyvään lausuntoon. Kompromissi kelpaa sihteerin mukaan myös Kuusankoski-Seuraa.

- Tästä asiasta on kiistelty jo 25 vuotta ja nyt on aika miettiä betonipylväille jotain uutta käyttöä. Mielestäni niitä voisivat hyödyntää esimerkiksi valotaiteilijat, Mauno sanoo.

Purku-urakan pitäisi olla valmis tammikuun loppuun mennessä. Pylväiden betoni viedään murskattavaksi ja sitä käytetään pohja-aineena esimerkiksi tieurakoissa.