Lyly EK:n palkkapuheista: Tarjolla kylmää kyytiä

EK:n Häkämiehen mukaan nyt pitää miettiä palkanalennuksia ja yrityskohtaisia sovelluksia. SAK:n Lylyn mielestä työmarkkinaosapuolten pitäisi päästä yhteiseen pöytään.

Kotimaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies haastateltavina A-studiossa.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies haastateltavina A-studiossa 10. joulukuuta.Yle

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila kertoi viikonloppuna, että olisi valmis alentamaan palkkoja. Ylen A-Studiossa maanantaina puhunut SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, ettei hän usko palkanalennuskeskusteluihin.

- Palkkoja leikkaamalla ei yleensä saada kasvua aikaiseksi kotimaassa eikä muuallakaan. Työehtosopimuksissa on joustoelementtejä, ja esimerkiksi lomautuksia tulisi käyttää paljon nykyistä enemmän. Nyt irtisanotaan, eikä katsota kriisin yli.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies taas korostaa, että palkat ovat Suomessa kasvaneet kilpailijamaita enemmän, eikä varaa palkankorotuksiin ole.

- Palkat ovat karanneet meillä suhteessa kilpailijamaihin. Tätä ei tuottavuus korvaa. Nyt pitää miettiä palkanalennuksia ja yrityskohtaisia sovelluksia. Pitää myös miettiä sitä, miten työaikaa voitaisiin lisätä – Suomi ei selviä tästä suosta muuten.

Lylyn mielestä Häkämiehen puheet kuulostavat siltä, että ”aika kylmää kyytiä olisi tarjolla”. Häkämies kuitenkin korostaa, että nyt tarvitaan työllisyyden nostamista.

- Tämä on kylmää kyytiä niille, jotka joutuvat työttömäksi. Tarvitaan pitkäjänteinen ohjelma, jolla työllisyys saadaan nousuun, Häkämies vastasi.

"Ei pidä synkistellä"

Häkämies puolustaa Kokkilan palkka-alepuheita, koska ”työttömyyden negatiivinen kierre pitäisi saada uudelle uralle”.

- Kokkila totesi, että tilanne on tosi vaikea. Hänen motiivinsa varmasti oli suomalaisten työpaikkojen ja Suomen yhteiskunnan rahoituksen pelastaminen.

Lyly ja Häkämies ovat eri linjoilla myös talouden näkymistä. Lylyn mielestä käänne on tapahtumassa ja Suomi on menossa parempaan suuntaan.

- Näin voi päätellä vaikka tämänpäiväisistä luvuista. Ei pitäisi synkistellä niin paljon, Lyly sanoi.

Häkämiehen mukaan taas "toimiala kuin toimiala näyttää punaista".

- Jos ajatellaan eurokriisiä, kukaan ei voi sanoa, että se on kovin nopeasti ohi. Ei pidä ajatella, että jokin ulkopuolinen asia korjaa tilanteen, Häkämies tokaisi.