1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sahti

Sahtiherkut sopivat sahtia karttavan suuhun

Jouluinen sahtijuoma jakaa mielipiteitä. Pirjo Korpelan resepteillä sahti taipuu kakuiksi, karkeiksi ja jopa jäätelöksi.

Kuva: Katariina Luoma / Yle Lahti

Pirjo Korpelan keittiössä leijailee päätä huumava tuoksu. Pöydälle on aseteltu kauniisiin lasimaljoihin suussasulavia herkkuja: taatelikakkua, vaahtokarkkeja ja suklaaleipää. Makukimaran kruunaa kattilassa valmistuva glögi. Vierailijan hämmästys on suuri, kun selviää, että kaikki herkut on valmistettu sahdista.

- Oluttahan on perinteisesti käytetty poronkäristykseen. Siitä lähti idea, että jos siihen lorauttaisikin sahtia, kertoo Korpela sahti-innostuksestaan.

Seuraavaksi vuorossa olivat leivät ja sämpylät, joihin sahdin maltainen maku sopi paremmin kuin hyvin.

- Nyt se on sitten hurahtanut tänne makeammalle puolelle, nauraa Korpela.

Hänen mielestään ei ole ruokaa, johon sahti ei sopisi. Sahtiin valmistuu jopa jouluinen lasimestarin silli.

- Koeponnistin jopa sahtijäätelön kuukausi sitten. Se oli hyvää! muistelee Korpela hymyillen.

Kuumassa sahdissa maistuu banaani

Ehkäpä erikoisinta Korpelan sahtikokeiluissa on se, ettei hän itse pidä sahdista sellaisenaan. Vaalean glögin seassa se kuitenkin menee. Kuumennettaessasahtiin tulee banaaninen aromi, jonka vuoksi se sopii erityisen hyvin myös kakkuihin ja karkkeihin.

Koeponnistin jopa sahtijäätelön kuukausi sitten. Se oli hyvää!

Pirjo Korpela

- Henkilökohtaisesti käytän sahtia paljon ruoanvalmistukseen. Harva varmaan raaskii laittaa sahtia ruokaan, koska se tykätään juoda sellaisenaan, pohtii Pirjo Korpela.

Hän onkin elävä todiste siitä, että sahtiherkut uppoavat myös sahtijuomaa vierastaviin. Sahdin valmistuminen vie viikkoja, mutta Korpela on jo konkari.

- Olen tehnyt sahtia 25 vuotta ihan vaan perinteen takia. Olen Sysmän mestari viime vuodelta ja Lahden seudun mestari muutaman vuoden takaa, kertoo Korpela.

Kokemattoman käsissä sahdista saattaa tulla täysin juomakelvotonta, mutta Pirjo Korpelan vakuuttaa, että hänen sahdistaan ei saada mahan puruja.

- Ihan vaan rohkeasti kokeilemaan. Kyllä siitä ihan hyvää tulee - jos ei heti ensimmäisellä niin sitten toisella kerralla, Korpela naurahtaa.