Moni sormus saa kaiverruksen 121212

Ensimmäiset sormustilaukset erikoista päivämäärää varten jätettiin kemiläiseen kultasepänliikkeeseen viime kesänä.

Kotimaa
Vihkisormuksia
Yle / Risto Koskinen

Moneen kihla- ja vihkisormukseen on kaiverrettu ikimuistoinen numeroyhdistelmä 121212. Kemiläisen yrittäjän Taina Ypyän mukaan erikoinen 121212 päivämäärä on saanut liikkeelle väkeä tavanomaista enemmän.

- Sormustilauksia on jätetty huomattavasti normaalia enemmän pitkin syksyä. Ensimmäiset tilaukset erikoispäivää varten jätettiin jo viime kesänä, sanoo Ypyä.

Moni kihla- ja vihkisormus valmistetaan käsityönä asiakkaiden omien toiveiden mukaan. Osa Ypyälle tulevista kihla- ja hääpareista on piirtänyt esimerkiksi mallin avuksi sormuksen valmistukseen. Vaikka toiveita on laidasta laitaan, niin toive timantista on ikuinen.

- Naiset haluavat sormukseen useimmiten timantin. Sormus voi olla kultaa, hopeaa, titaania tai terästä, mutta niissä on yleensä pienenpieni timantti, luonnehtii Ypyä.

Sen sijaan miesten sormuksissa tyyli on yksinkertaisempi ja timanttikin on melko harvinainen, mutta joihinkin niitä on jo istutettu.

Lähes kaikki toiveet toteutetaan

Pitkän uran varrelta Ypyä muistaa vain yhden tapauksen, jossa kultaseppä ei pystynyt loihtimaan parin haluamaa sormusta.

- Sormuksen tekeminen käsityönä ei onnistunut, vaan sormus olisi vaatinut valamisen teollisesti. Kun sormusmallia hieman yksinkertaistettiin, niin pari oli oikein tyytyväinen lopputulokseen, Ypyä sanoo.